
Kategoria Cukiernia/Kawiarnia Roku
Kofeina Cafe&Lunch, ul. Wodna 8, Mogilno

Kategoria Kucharz Roku
Łukasz Lakota, Basztowa, Żnin 2

Kategoria Kucharz Roku
Marek Namysłowski, Klinika Uzdrowiskowa Pod Tężniami,Ciechocinek
Rozmowa z Markiem Namysłowskim, Klinika Uzdrowiskowa Pod Tężniami, Ciechocinek
Czy nominacja do plebiscytu była dla pana zaskoczeniem?
Tak, jak najbardziej. Naprawdę nie spodziewałem się tego wyróżnienia.
Od jak dawna jest pan kucharzem?
Zajmuję się gotowaniem zawodowo już przeszło 10 lat.
Czy zawsze chciał nim zostać?
Tak, już jako dziecko zaglądałem do kuchni i tworzyłem swoje pierwsze dania. Było to moje wielkie marzenie, które udało się spełnić.
Jakie cechy powinien posiadać dobry kucharz?
Powinien mieć wyczucie smaku oraz wizualnej estetyki podania danej potrawy. Jest to bardzo istotne, gdyż nie jemy jedynie ustami, ale również oczami. Danie powinno zachęcać do spożycia, dlatego dobry kucharz poza umiejętnością nadania walorów smakowych musi umieć zwizualizować je sobie na talerzu. Ważna jest również pasja do gotowania. Ten zawód nie należy do łatwych. Często pochłania bardzo dużo czasu,więc jeśli ktoś nie robi tego z pasją to nie będzie czuł, że się w nim spełnia.
Co według pana jest najlepszego w tej pracy?
Uważam, że najlepszy jest odzew gości, którzy potrafią docenić moje kucharskie rzemiosło. To bardzo przyjemne, kiedy ktoś zachwala smak i wygląd przygotowanego dania. Tacy ludzie dają mi dowód na to, że warto dalej uprawiać ten zawód.
Pańska ulubiona kuchnia?
Moją specjalnością jest kuchnia polska, więc to nasze regionalne dania najczęściej lądują na talerzach moich gości.
A ulubiona potrawa to...
Specjalizuje się w mięsach. Często sięgam po gęsinę lub wołowinę, jednak nie posiadam swojego faworyta. Staram się, by każde moje danie było jak najlepsze.
Jakie ma pan zainteresowania poza gotowaniem?
Podróże i sport należą do tych najważniejszych. Kocham również muzykę. Przyznam, że lubię czasem zagrać na gitarze i zaśpiewać.

Kategoria Kelner Roku
Mateusz Wenecki, Tawerna, Brześć Kujawski