Młodzi cukiernicy wykonają dowolny wyrób cukierniczy o tematyce zimowej. Każda z prac będzie musiała zawierać minimum pięć figurek na przykład z marcepanu, karmelu itp. Jak zaznaczają organizatorzy, wszystkie elementy powinny być wykonane na miejscu. Dopuszczalne jest tylko użycie gotowych ciast, na przykład biszkoptu, piernika lub innych zbyt pracochłonnych do sporządzenia w dniu konkursu.
Zobacz też: Deser idealny - strucla jabłkowa ze śliwkami [przepis]
- Celem konkursu jest przede wszystkim doskonalenie umiejętności cukierniczych i ciastkarskich wśród uczniów nauki zawodu - przekonuje Izabela Goślińska, wicedyrektor Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. - Chodzi o upowszechnianie tradycji polskiej kuchni i polskich wypieków. Promowanie młodzieży z pasją. Danie im możliwości zaprezentowania swoich prac. Rozbudzanie i rozwijanie zainteresowań. Nawiązanie kontaktów pomiędzy uczniami innych szkół z całego regionu - wymienia wicedyrektor.
Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymają cenne nagrody.
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców