
Mole spożywcze to szkodniki. Żywią się suchymi produktami spożywczymi, które znajdują się w każdym domu: to kasza, ryż, mąka, różne ziarna, cukier, makaron. Bardzo łatwo mogą pojawić się w domu - wystarczy przynieść ze sklepu jedną sztukę zainfekowanej żywności. Takie są domowe, ale skuteczne sposoby, którymi można pozbyć się moli >>
Ten plik nie został zmieniony, udostępniony jest na licencji Creative CommonsUznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 2.5

Mole spożywcze żerują na ziarnach zbóż i ich przetworach, wyrobach cukierniczych, nasionach roślin, ziołach, czekoladzie, paszach, orzechach, suszonych warzywach i owocach. Produkty, na których żerują mole, zanieczyszczają odchodami, przędzą i martwymi owadami. Mole spożywcze mogą być przyczyną poważnych chorób.

Zarówno na larwach, jak i dorosłych molach są obecne liczne szczepy bakterii, grzyby pleśniowe a także grzyby drożdżopodobne. Bakterie te i grzyby mogą powodować ropnie, groźne zakażenia dróg moczowych, dróg żółciowych oraz zapalenie wsierdzia, szczególnie u osób z obniżoną odpornością. Mole spożywcze mogą też wywoływać reakcje alergiczne. Zatem, jeśli zauważysz u siebie w domu mole, koniecznie się ich pozbądź.

Wszystkie produkty, w których mogą znajdować się jaja i larwy, należy wyrzucić. Zakażone produkty można rozpoznać po pajęczynkach wewnątrz opakowań. Niewskazane jest usuwanie wyłącznie nici, gdyż jaja znajdują się w całej zawartości opakowania.