Mole spożywcze - na czym żerują? Gdzie się lęgną?
Mole spożywcze to gatunek stosunkowo wytrzymały na niskie temperatury, może przetrwać w nieogrzewanych pomieszczeniach. Występuje w zakładach produkujących artykuły spożywcze (młyny, piekarnie, magazyny, sklepy) oraz w mieszkaniach.
To, co nazywamy molem spożywczym, to tak naprawdę Omacnica spichrzanka i mklik mączny – motyle nocne (ćmy), szkodniki domowe. Mole spożywcze żerują głównie na suchych produktach. Mogą się lęgnąć w kaszy, mące, makaronie, a nawet w herbacie czy orzechach. Mole spożywcze rozmnażają się bardzo szybko. Larwy wylęgają się po ośmiu dniach. Mole w stadium larwalnym są jasnokremowe lub żółtawe. W dorosłym stadium mole spożywcze są koloru brązowo-szarego i mają długość 1 cm. Najczęściej można je spotkać w tylnej części szuflad lub nawet na ścianach za szafkami - gdzie mogą się w spokoju przepoczwarzać. Jeśli zobaczysz mola w domu, koniecznie zacznij działać, bo w krótkim czasie pojawi się ich mnóstwo.
Gąsienice, które wykluwają się z jaj moli, potrafią przegryźć opakowanie z folii polietylenowej o grubości 0,7 mm!
Jak poradzić sobie z molami spożywczymi? Zobacz domowe sposoby na pozbycie się moli:
Rozbudowa kompleksu sortowo-rekreacyjnego w Białobrzegach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?