https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mole spożywcze - jak się ich pozbyć? Takie są domowe sposoby na mole kuchenne

Agnieszka Kasperek
Mole spożywcze to szkodniki. Żywią się suchymi produktami spożywczymi, które znajdują się w każdym domu: to kasza, ryż, mąka, różne ziarna, cukier, makaron. Bardzo łatwo mogą pojawić się w domu - wystarczy przynieść ze sklepu jedną sztukę zainfekowanej żywności. Takie są domowe, ale skuteczne sposoby, którymi można pozbyć się moli >>Ten plik nie został zmieniony, udostępniony jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 2.5
Mole spożywcze to szkodniki. Żywią się suchymi produktami spożywczymi, które znajdują się w każdym domu: to kasza, ryż, mąka, różne ziarna, cukier, makaron. Bardzo łatwo mogą pojawić się w domu - wystarczy przynieść ze sklepu jedną sztukę zainfekowanej żywności. Takie są domowe, ale skuteczne sposoby, którymi można pozbyć się moli >>Ten plik nie został zmieniony, udostępniony jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 2.5 Olaf Leillinger
Mole spożywcze to szkodniki. Żywią się suchymi produktami spożywczymi, które znajdują się w każdym domu: to kasza, ryż, mąka, różne ziarna, cukier, makaron. Bardzo łatwo mogą pojawić się w domu - wystarczy przynieść ze sklepu jedną sztukę zainfekowanej żywności. W tych produktach rozmnażają się larwy moli. Mole i ich larwy są groźne dla zdrowia. Takie są domowe sposoby, którymi można pozbyć się moli.

Mole spożywcze - na czym żerują? Gdzie się lęgną?

Mole spożywcze to gatunek stosunkowo wytrzymały na niskie temperatury, może przetrwać w nieogrzewanych pomieszczeniach. Występuje w zakładach produkujących artykuły spożywcze (młyny, piekarnie, magazyny, sklepy) oraz w mieszkaniach.

To, co nazywamy molem spożywczym, to tak naprawdę Omacnica spichrzanka i mklik mączny – motyle nocne (ćmy), szkodniki domowe. Mole spożywcze żerują głównie na suchych produktach. Mogą się lęgnąć w kaszy, mące, makaronie, a nawet w herbacie czy orzechach. Mole spożywcze rozmnażają się bardzo szybko. Larwy wylęgają się po ośmiu dniach. Mole w stadium larwalnym są jasnokremowe lub żółtawe. W dorosłym stadium mole spożywcze są koloru brązowo-szarego i mają długość 1 cm. Najczęściej można je spotkać w tylnej części szuflad lub nawet na ścianach za szafkami - gdzie mogą się w spokoju przepoczwarzać. Jeśli zobaczysz mola w domu, koniecznie zacznij działać, bo w krótkim czasie pojawi się ich mnóstwo.

Gąsienice, które wykluwają się z jaj moli, potrafią przegryźć opakowanie z folii polietylenowej o grubości 0,7 mm!

Jak poradzić sobie z molami spożywczymi? Zobacz domowe sposoby na pozbycie się moli:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska