
Opróżnione już szafki i pojemniki należy dokładnie umyć detergentami lub wodą z octem. Najlepiej umyć także te pojemniki, w których nie znaleźliśmy larw. Najwięcej uwagi należy poświęcić na rogi szafek. Po umyciu szafek warto odkurzyć ich tyły.

Mole bardzo nie lubią wysokich temperatur, dlatego dobrze jest szafki, w których znajdowała się zainfekowana żywność, suszyć przy pomocy suszarki do włosów. By usunąć dorosłe osobniki i jaja, należy ustawić suszarkę na możliwie największą temperaturę.

Mole spożywcze nie lubią różnych zapachów, między innymi octu, goździków, liści laurowych, mięty, cytryny, pomarańczy, a także wanilii. Można te produkty umieścić w szafkach z żywnością sypką.

Mole spożywcze nie lubią też olejków eterycznych. Można wymieszać po kilka kropel olejku lawendowego, goździkowego i eukaliptusowego i taką mieszanką spryskać szafki od wewnątrz.