Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Możesz się podszkolić z produkcji mięsa wołowego i ochrony przyrody

AGW
pixabay.com
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na styczniowe szkolenia. Jedno z nich dotyczy ochrony środowiska przez rolnika, drugi jest adresowany do producentów wołowiny.

KPODR ze Stowarzyszeniem Ptaki Polskie organizuje konferencję, podczas której omówione zostaną zagadnienia działalności rolniczej a związane z ochroną przyrody. Zostaną podniesione problemy z dotyczące gospodarki wodnej i racjonalnego wykorzystania wody dostępnej w środowisku. Poza tym poruszony zostanie temat różnorodności w agrosystemach i jej wpływu na osiągane plony.

Organizatorzy zapraszają do Minikowa 17 stycznia 2018 roku (środa) 10:30 (rejestracja trwała do 15 stycznia).

Program konferencji:

9:30-10:30 Rejestracja uczestników, kawa na powitanie
10:30-10:45 Przywitanie uczestników
10:45-11:30 Mała retencja, a zachowanie bioróżnorodności w agroekosystemach – dr hab. inż. Prof. nadzw. UTP Roman Rolbiecki
11:30-12:00 Obszary Szczególnie Narażone w świetle nowej Ustawy Prawo Wodne – Natalia Narewska KPODR w Minikowie
12:00-12:15 Przerwa kawowa
12:15-12:45 Uproszczona uprawa, a ochrona środowiska – Adam Piszczek KPODR w Minikowie
12:45-13:15 Raport „Rolnictwo i przyroda. Ochrona różnorodności biologicznej dobrą praktyką rolniczą”
13:15-13:45 Dyskusja, zakończenie konferencji

W partnerstwie z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego KPODR przygotowuje również szkolenie dla producentów mięsa wołowego. Jego termin to 25 stycznia, godz. 9:30 w Minikowie (budynek 1C).

Program:

09.30 Otwarcie szkolenia
09.45 Profilaktyka weterynaryjna w chowie bydła mięsnego ek. wet. Wojciech Wójcik
10.30 Możliwość wsparcia hodowli bydła mięsnego z PROW 2014 – 2020 Stanisław Pater KPODR w Minikowie
10.50 Uwarunkowania ekonomiczne w hodowli bydła mięsnego dr inż. Mariusz Bogucki – UTP w Bydgoszczy
11.35 Przerwa kawowa
11.50 Znaczenie użytków zielonych w tworzeniu bazy paszowej dla bydła mięsnego prof. dr hab. Roman Łyszczarz – UTP Bydgoszcz
12.35 Prezentacja możliwości współpracy z zakładami przetwórczymi Przedstawiciel zakładu mięsnego
13.20 Dyskusja
14.00 Degustacja potraw z wołowiny kulinarnej

Należy potwierdzić udział do 23 stycznia: 723-692-551 lub e-mail: [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska