Jeśli jesteście jeszcze przed zakupem świątecznego drzewka, przeczytajcie najpierw, dlaczego wybrać żywą choinkę, do czego przekonują Lasy Państwowe. Żywe drzewko może być wyrazem naszej troski o środowisko. Taka choinka po świętach nie zanieczyszcza środowiska, gdyż przetwarza się je np. na nawóz organiczny.
- Coraz więcej osób wraca do kupna drzewka naturalnego, a zwolenników plastikowych drzewek ubywa. Żywa choinka, to przecież nie tylko zapach i klimat w domu. To dowód na poszanowanie dla środowiska, przecież drewno to surowiec biodegradowalny i całkowicie odnawialny - tłumaczy Kwiatkowski.
- Najbardziej intensywny zapach mają daglezje, następnie świerki i sosny.
- Najdłużej utrzymuje się igliwie jodeł, daglezji i sosen.
Leśnicy sugerują, żeby choinkę kupić jak najpóźniej, najlepiej bezpośrednio od producenta. "Ideałem jest samodzielne wybranie i wycięcie z plantacji. Potem trzeba choinkę wstawić w pojemnik z wilgotnym piaskiem lub do stojaka wypełnionego wodą". W Polsce najczęściej kupowane są świerki, potem jodły.