5 z 26
Na gęsinę sposobów jest wiele. Dobrze wypieczona, pachnąca...
fot. Piotr Krzyżanowski

Na świętego Marcina - gęsina i rogale, czyli czym będziemy się zajadać 11 listopada

Na gęsinę sposobów jest wiele. Dobrze wypieczona, pachnąca majerankiem gęś to kwintesencja kuchni tradycyjnej. Aby mięso z gęsi było soczyste, ptaka faszeruje się jabłkami i cebulą, które piekąc się nawilżają mięso od środka. Tradycyjny farsz może też składać się z też wątróbek czy kiszonej kapusty. Gęś należy piec tak, aby skórka była chrupiąca, a mięso pozostało wilgotne.



6 z 26
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by gęś podać w nowoczesny...
fot. Janusz Wójtowicz

Na świętego Marcina - gęsina i rogale, czyli czym będziemy się zajadać 11 listopada

Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by gęś podać w nowoczesny sposób, by eksperymentować i łączyć smaki. Gęś bowiem to mięso niezwykle wdzięczne.



7 z 26
Na zdjęciu gęś pieczona w całości, zapiekana w chlebie...
fot. Mariusz Kapala

Na świętego Marcina - gęsina i rogale, czyli czym będziemy się zajadać 11 listopada

Na zdjęciu gęś pieczona w całości, zapiekana w chlebie domowej roboty.



8 z 26
Z roku na rok coraz bardziej popularna jest akcja "Gęsina na...
fot. Sławomir Kowalski

Na świętego Marcina - gęsina i rogale, czyli czym będziemy się zajadać 11 listopada

Z roku na rok coraz bardziej popularna jest akcja "Gęsina na świętego Marcina". Gęsina gości w najlepszych restauracjach całej Polski ale także na naszych domowych stołach. Coraz więcej Polaków łączy Święto Niepodległości z... pieczeniem gęsi.



Pozostało jeszcze 17 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Zobacz również

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród