9 z 26
Z roku na rok coraz bardziej popularna jest akcja "Gęsina na...
fot. Sławomir Kowalski

Na świętego Marcina - gęsina i rogale, czyli czym będziemy się zajadać 11 listopada

Z roku na rok coraz bardziej popularna jest akcja "Gęsina na świętego Marcina". Gęsina gości w najlepszych restauracjach całej Polski ale także na naszych domowych stołach. Coraz więcej Polaków łączy Święto Niepodległości z... pieczeniem gęsi.



10 z 26
Rogal świętomarciński to rogal z ciasta półfrancuskiego z...
fot. Pawel Miecznik

Na świętego Marcina - gęsina i rogale, czyli czym będziemy się zajadać 11 listopada

Rogal świętomarciński to rogal z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku z dodatkiem takich produktów, jak: cukier, okruchy ciasta biszkoptowego, masa jajowa, margaryna, orzechy, rodzynki, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnia, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromat migdałowy. Tradycyjnie przygotowywany jest w Poznaniu i okolicznych obszarach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada.

Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie” lub „rogale marcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego



11 z 26
Rogal świętomarciński to rogal z ciasta półfrancuskiego z...
fot. Szymon Starnawski

Na świętego Marcina - gęsina i rogale, czyli czym będziemy się zajadać 11 listopada

Rogal świętomarciński to rogal z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku z dodatkiem takich produktów, jak: cukier, okruchy ciasta biszkoptowego, masa jajowa, margaryna, orzechy, rodzynki, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnia, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromat migdałowy. Tradycyjnie przygotowywany jest w Poznaniu i okolicznych obszarach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada.

Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie” lub „rogale marcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego



12 z 26
Rogal świętomarciński to rogal z ciasta półfrancuskiego z...
fot. Waldemar Wylęgalski

Rogal świętomarciński to rogal z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku z dodatkiem takich produktów, jak: cukier, okruchy ciasta biszkoptowego, masa jajowa, margaryna, orzechy, rodzynki, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnia, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromat migdałowy. Tradycyjnie przygotowywany jest w Poznaniu i okolicznych obszarach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada.

Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie” lub „rogale marcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego



Pozostało jeszcze 13 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W Grudziądzu specjaliści debatowali o zdrowiu psychicznym i społecznym młodzieży

W Grudziądzu specjaliści debatowali o zdrowiu psychicznym i społecznym młodzieży

Nowy komendant Straży Miejskiej w Grudziądzu, emerytowany policjant złożył ślubowanie

Nowy komendant Straży Miejskiej w Grudziądzu, emerytowany policjant złożył ślubowanie

Te samochody najszybciej rdzewieją. Oto lista modeli aut od blacharza

Te samochody najszybciej rdzewieją. Oto lista modeli aut od blacharza

Zobacz również

W Grudziądzu specjaliści debatowali o zdrowiu psychicznym i społecznym młodzieży

W Grudziądzu specjaliści debatowali o zdrowiu psychicznym i społecznym młodzieży

To najzimniejszy od 34 lat maj. Przymrozki wyrządziły poważne szkody w lasach regionu

To najzimniejszy od 34 lat maj. Przymrozki wyrządziły poważne szkody w lasach regionu