25 z 26
Rogal świętomarciński to rogal z ciasta półfrancuskiego z...
fot. Sławomir Seidler

Na świętego Marcina - gęsina i rogale, czyli czym będziemy się zajadać 11 listopada

Rogal świętomarciński to rogal z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku z dodatkiem takich produktów, jak: cukier, okruchy ciasta biszkoptowego, masa jajowa, margaryna, orzechy, rodzynki, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnia, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromat migdałowy. Tradycyjnie przygotowywany jest w Poznaniu i okolicznych obszarach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada.

Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie” lub „rogale marcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego



Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Na Strzemięcinie trwa budowa basenu. Powstanie zjeżdżalnia, której nie było w planach

Na Strzemięcinie trwa budowa basenu. Powstanie zjeżdżalnia, której nie było w planach

Po tragedii w Niewieścinie. Nie żyją cztery osoby. Jaka kara dla kierowcy ciężarówki?

Po tragedii w Niewieścinie. Nie żyją cztery osoby. Jaka kara dla kierowcy ciężarówki?

Polecamy

Nie uwierzysz, jak wyglądaliby dziś wielcy Polacy. AI zrobiła to lepiej niż Hollywood

Nie uwierzysz, jak wyglądaliby dziś wielcy Polacy. AI zrobiła to lepiej niż Hollywood

Tak obchodzono Dzień Strażaka w Komendzie Powiatowej PSP w Mogilnie

Tak obchodzono Dzień Strażaka w Komendzie Powiatowej PSP w Mogilnie

Na Strzemięcinie trwa budowa basenu. Powstanie zjeżdżalnia, której nie było w planach

Na Strzemięcinie trwa budowa basenu. Powstanie zjeżdżalnia, której nie było w planach