1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay
Oto kilka powodów, dla których warto włączyć truskawki do diety. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.
2 z 8

fot. pixabay
Wysoki cholesterol
Truskawki zawierają pektynę, która jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika, obniżającym poziom cholesterolu LDL (złego) w organizmie.
3 z 8

fot. pixabay
Przebarwienia posłoneczne
Owoc truskawki zawiera również kwas salicylowy i kwas elagowy, które są znane ze zmniejszania przebarwień i ciemnych plam na skórze.
4 z 8

fot. pixabay
Trądzik, nadwaga, anemia
Truskawki zawierają alfa-hydroksykwas, który jest ważną substancją, pomagającą usunąć martwy naskórek i oczyszczającą skórę.
Ponadto poprawiają przemianę materii, działają lekko przeczyszczająco i moczopędnie, wspomagają pracę nerek. Poleca się je w niedokrwistości z niedoboru żelaza.