
Dziennie spożywamy około 5 posiłków plus przekąski. Do naszych brzuchów trafia masa jedzenia nie zawsze zdrowego. Na szczęście z biegiem lata nasza świadomość żywieniowa jest o wiele większa i coraz więcej osób stawia na zdrowe jedzenie. Są jednak pewne produkty, których jeść nie powinniśmy. Zobaczcie jakie.
Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>

Jedzenie mięsa wieprzowego, które zostało ugotowane w zbyt niskiej temperaturze lub poddane niewłaściwej obróbce termicznej, może powodować zakażenie bakterią Campylobacter jejuni. Wczesne objawy tej choroby to drętwienie, uczucie mrowienia w palcach oraz osłabienie kończyn dolnych.

Nie jemy surowych grzybów leśnych. Mogą one wywołać silne zatrucie pokarmowe.

Nigdy nie jedzcie niedogotowanego kurczaka. W surowym kurczaku mogą znajdować się takie patogeny jak: clostridium perfringens, campylobacter, salmonella czy bakterie e. coli. Bakterie te wywołują ostre biegunki. Natomiast laseczka zgorzeli gazowej może z kolei wytwarzać toksyny, które doprowadzają do uszkodzenia jelita cienkiego.