
Okoń
Mięso okonia cechuje się wysoką zawartością rtęci. Spożywanie ryby w zbyt dużych ilościach może prowadzić do zatrucia. To z kolei może skutkować problemami neurologicznymi.

Płoć
To kolejna ryba bałtycka zanieczyszczona bifenylami (PCB), pestycydami, dioksynami i metalami ciężkimi. Choć według badań mieszczą się one w dopuszczalnych normach, lepiej uważać, istnieją bowiem zależności pomiędzy spożyciem metali ciężkich a zachorowalnością na nowotwory.

Ryba maślana
Choć jest rybą smaczną i sycącą, jest również bardzo tłusta i ciężkostrawna. Cechuje się dużą zawartością olejów i estrów parafiny nazywanych woskami.

Węgorz
To także jedna z ryb bałtyckich, która cechuje się dużą zawartością rtęci w mięsie. Choć nie powinna zaszkodzić zdrowemu, dorosłemu człowiekowi, lepiej jeść ją w niewielkich ilościach.