Wzbogacenie codziennej diety o ryby przynosi organizmowi niezliczoną ilość korzyści. Wśród najważniejszych wymienia się wspomaganie pracy mózgu, obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu, a także wzmocnienie odporności.
Jednak nie każda ryba będzie tak zdrowa. W dzisiejszych czasach bardzo ważne jest pochodzenie produktu. Ryby, które zostały wyłowione z bardzo zanieczyszczonych wód mogą zawierać groźne dla człowieka metale ciężkie:
- rtęć,
- kadm,
- ołów,
- cynk,
- miedź.
Wśród nich najbardziej niebezpieczna dla człowieka jest rtęć, która dostaje się do organizmu ryby poprzez skrzela. Pierwiastek ten doprowadza do zaniku komórek w móżdżku oraz korze wzrokowej mózgu.
Oto lista najbardziej niezdrowych ryb
Jakich ryb lepiej unikać? Które ryby mają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3? Prezentujemy listę najbardziej niezdrowych ryb. Szczegóły w galerii:
