
8. Używanie taniego/niedobrego wina do gotowania
Wino, które dodajesz do potrawy, powinno ci smakować. Zasada jest prosta. Głównym zadaniem wina jest doprawienie dania. Czy użyłbyś niesmacznych/nadpsutych ziół do obiadu? Nie? Więc nie rób tego z winem.

9. Gotowanie zielonych warzyw w małej ilości wody i pod przykryciem
Gotowanie zielonych warzyw, np. brokułów w małej ilości wody i pod przykryciem sprawi, że warzywa będą miały szary, brzydki kolor. Piękną zieleń zachowasz wtedy, gdy jarzyny ugotujesz w dużej ilości wody, pozwalając, by parowała podczas gotowania.

8. Nieodpowiednie krojenie mięsa
Krojenie mięsa wzdłuż włókien sprawi, że przyrządzona potrawa będzie sucha i twarda.
Podobnym błędem jest krojenie mięsa od razu po obróbce cieplnej. Takie działanie sprawi, że zamiast przyspieszyć delektowanie się posiłkiem, w ogóle się go pozbawisz. Nie należy kroić mięsa, gdy jest jeszcze gorące, ponieważ soki mogą z niego wypłynąć, a samo mięso stwardnieje.

9. Przepłukanie ugotowanego makaronu
Przepłukiwanie makaronu pod zimną wodą, kiedy się ugotuje, jest dobre wtedy, gdy lubisz mdłe potrawy. Jeśli masz ochotę usunąć smak makaronu, to proszę bardzo, warto go w takim wypadku wypłukać.