13 z 15
Zamiast namoczyć np. fasolę po prostu od razu ją gotujesz?...
fot. 123rf

12. Brak namaczania roślin strączkowych

Zamiast namoczyć np. fasolę po prostu od razu ją gotujesz? To błąd. I to wcale niezwiązany ze smakiem, ale przede wszystkim ze zdrowiem. Rośliny strączkowe namaczamy po to, by wypuściły szkodliwe substancje, nie po to, by je zmiękczyć. Poza tym taki zabieg sprawia, że potrawa zawierająca strączki będzie szybciej strawna.

14 z 15
Nieprzeczytanie przepisu przed gotowaniem to także duży...
fot. 123rf

13. Nieczytanie przepisu przed gotowaniem

Nieprzeczytanie przepisu przed gotowaniem to także duży błąd. Po pierwsze może się skończyć przykrą niespodzianką w postaci konieczności zorganizowania szybkiej wycieczki do sklepu. Po drugie bez wstępnego rozeznania łatwo o pomyłkę w ocenie trudności przepisu. Zamiast srogo się rozczarować, po prostu lepiej przeczytaj przepis.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Tak bawiliśmy się na festynie z okazji Dnia Dziecka przy "Galerii Grudziądzkiej"

Tak bawiliśmy się na festynie z okazji Dnia Dziecka przy "Galerii Grudziądzkiej"

Te osoby muszą uważać z jedzeniem truskawek. Im te owoce mogą zaszkodzić

Te osoby muszą uważać z jedzeniem truskawek. Im te owoce mogą zaszkodzić

Polecamy

W Grudziądzu dzieci pobiegły po medale i poduszki z lisem. Zobaczcie zdjęcia

W Grudziądzu dzieci pobiegły po medale i poduszki z lisem. Zobaczcie zdjęcia

Parkrun Toruń: krótka rozgrzewka i w trasę! Mamy zdjęcia z sobotniego biegu

Parkrun Toruń: krótka rozgrzewka i w trasę! Mamy zdjęcia z sobotniego biegu

Tak bawiliśmy się na festynie z okazji Dnia Dziecka przy "Galerii Grudziądzkiej"

Tak bawiliśmy się na festynie z okazji Dnia Dziecka przy "Galerii Grudziądzkiej"