
WARZYWA KONSERWOWE
Warzywa w puszkach są zazwyczaj obciążone nadmiarem soli i "wzmacniaczy smaku", które nawet w małych dawkach mogą powodować bóle brzucha i niestrawność. Lepiej wybrać mrożone lub świeże warzywa.

SÓL
Jeśli masz w zupie bulion, mięso i warzywa z puszki, prawdopodobnie masz już w niej więcej sodu niż w Morzu Martwym. Nie ma potrzeby dodawania więcej tego produktu do garnka.

SOS POMIDOROWY
Domowe zupy pomidorowe czasem gotujemy na bazie sosu pomidorowego ze słoika, aby uzyskać charakterystyczną konsystencję i smak. Niestety niektóre gotowe sosy pomidorowe są pełne cukru. Poszukaj przepisów, które wymagają świeżych pomidorów lub sięgnij po sos bez dodatku cukru.

TORTILLA
Chrupiące i przyjemne do jedzenia paseczki czy trójkąciki tortilli są po prostu kolejnym źródłem pustych kalorii i węglowodanów.