
SER
Chociaż posypka lub skorupa sera na misce może nie wydawać się poważną katastrofą dietetyczną, dodatek ten jest naładowany tłuszczem i solą - składnikami, których zwykle znajdziemy w nadmiarze w wielu zupach.

KOSTKI BULIONOWE
Glutaminian sodu to składnik występujący w typowej kostce bulionowej. Wykazano, że pobudza apetyt. Z kolei zawarte w kostkach bulionowych sztuczne barwniki mogą mieć niekorzystny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

BULION O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI SODU
Bulion ma niewiele kalorii, jednak sporo soli podnoszącej ciśnienie krwi. Buliony o niskiej zawartości sodu i niesolone są lepszym rozwiązaniem, jeśli chcesz zapobiec zatrzymywaniu wody w organizmie i uniknąć wzdęć.

BULION WOŁOWY
W gotowym bulionie wołowym często można znaleźć karmelowym barwnik - potencjalnie rakotwórczy związek, który nadaje zupie charakterystyczny odcień. Lepiej wybrać organiczną odmianę bulionu.