
4. KANAPKA Z TOFU, WARZYWAMI I PESTO
Jajka są doskonałym białkiem w kanapkach śniadaniowych, ale jeśli zrezygnowałeś z produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach planu odchudzania, dobrym wyborem będzie tofu, które jest bogate w białko, a nawet zawiera niewielką ilość błonnika.
Kanapki z tofu, warzywami i pesto - jak je zrobić? Przygotuj obfite wegańskie śniadanie, posypując gruby plaster sprasowanego, bardzo twardego tofu odżywczymi drożdżami, solą i pieprzem, a następnie smaż na patelni przez około pięć minut z każdej strony. Zsuń na pełnoziarnistą bułeczkę posmarowaną jedną łyżką pesto. Nałóż kilka plastrów świeżych pomidorów i garść rukoli.

5. TRUSKAWKOWA KANAPKA Z... GOFRÓW
Kanapki śniadaniowe nie muszą być słone czy pikantne. Jeśli ktoś woli śniadania na słodko, dietetycy dają zielone światło na... gofry!
Jak je zrobić? Rozpocznij dzień na słodko, wypiekając dwa pełnoziarniste gofry. Posmaruj je warstwą jogurtu greckiego i ułóż pokrojone świeże truskawki.