9 z 14

Bezy! Dawno ich u nas nie było, a przecież przygotowanie ich jest bajecznie proste.

Do przygotowania przepisu na bezy z bitą śmietaną, mascarpone, orzechami i czekoladą zainspirował mnie @carrefourpolska dając mi zadanie, abym „wyczarowała coś” z produktów marki własnej CRF. Produkty marki własnej idealnie wpisują się w akcję-Anty-Inflację- ponieważ w fajnych cenach możemy kupić produkty dobrej jakości.

Przepis na BEZY (około 14 sztuk)
jajka (6 białek)
cukier (około 270 g)
szczypta soli
ocet (1 łyżeczka)
mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)

Dodatki do BEZIkÓW:
mascarpone Carrefour Classic 500g
śmietanka 30% 1l
orzechy laskowe Carrefour Extra
migdały w płatkach Carrefour Extra
czekolada gorzka Carrefour Classic
opcjonalnie: borówka amerykańska Carrefour Targ Świeżości
(miały być do dekoracji, ale dzieci wszystkie zjadły)

BEZY:
Białka (pamiętajcie, żeby nie były prosto z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej) wraz ze szczyptą soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier - najlepiej w równych odstępach czyli jedna łyżka na minutę. Na koniec dokładamy jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej przesianej przez sito i jedną łyżeczkę octu. Z otrzymanej masy formujemy bezy na wcześniej przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możecie odrysować sobie kółka na papierze, tak aby powstały nam podobne wielkościowo bezy). Wkładamy bezy do piekarnika rozgrzanego do 150°C (ustawiamy go na termoobieg), ale natychmiast po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 120 minut. Czekamy aż wystygną w zamkniętym piekarniku.

NADZIENIE:
Śmietankę 30% ubijamy na najwyższych obrotach miksera, kiedy jest już sztywna, dodajemy do niej serek mascarpone.
Na przygotowane już bezy z nadzieniem dodajemy ulubione orzechy (np. laskowe, nerkowca), płatki migdałów oraz startą gorzką czekoladę.

Palce lizać
Udanych wypieków!

10 z 14

Obiecany przepis na babeczki:
Suche skladniki
2 szklanki mąki
Pół szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre składniki:
1 jajo
1 szklanka mleka
Pół szklanki oleju

Mokre składniki najpierw energicznie mieszamy np. rózgą, następnie dodajemy do suchych- mieszamy, aż do połącznie w jednolitą masę. Po 1 łyżce stołowej ciasta nakładamy do foremki
na muffiny wyścielonej papilotkami do pieczenia.
Pieczemy na programie góra- dół- 180 stopni, przez ok 20-22 minuty.
Ps. Dekoracje- Jan Bardowski❤️

11 z 14

To dopiero pierwsze obiadki w nowym domu - Grzesiek się śmieje, że serwuję jak w restauracji. Ale przecież w pierwszej kolejności jemy wzrokiem więc staram się, aby danie wyglądało zachęcająco.
Tym razem przygotowałam makaron Spaghetti od @lubella_uwielbiam z domowym pesto (jest bardzo proste w przygotowaniu), burattą i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:
- makaron Spaghetti
- buratta
- pomidorki koktajlowe
- pesto (najlepiej domowe)
- czosnek
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła

Na patelni podsmaż czosnek z dodatkiem oliwy z oliwek, dodaj pomidorki koktajlowe. Poczekaj aż skórka zrobi się miękka. Po chwili dodaj pesto i całość wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. W międzyczasie ugotuj makaron, najlepiej metodą pasywnego gotowania. Dodaj makaron do wcześniej przygotowanego “sosu” z pesto. Całość wymieszaj. Przygotowanie danie nałóż na talerz, dodaj burattę i świeżą bazylię.

Ps. Słyszeliście o nowym trendzie tj. pasywne gotowanie? Ta metoda pozwala w łatwy sposób zmniejszyć zużycie energii w czasie przygotowywania jedzenia - spróbowałam i naprawdę działa ;) Na stories znajdziecie więcej informacji! Smacznego

12 z 14

Domowy chleb z gara zawsze znika najszybciej- czasami nie zdąży ostygnąć, a już jest krojony.
Pieczywo od lat przechowujemy w lnianych woreczkach. Ten ze zdjęcia dostępny jest w naszym sklepie www.sklep.bardowscy.pl
Przepis na chleb:
30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczkę miodu, 500 ml mleka delikatnie podgrzewamy do temperatury ok 37-38 stopni, cały czas mieszając.
Przelewamy do misy w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy 900g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 70 g wody. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, jego konsystencja będzie lekko klejąca. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Kiedy ciasto wyrasta rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni- wkładamy do piekarnika naczynie żaroodporne wraz z przykryciem i zostawiamy.

Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je na opruszoną mąką deskę, formujemy bochenek i delikatnie przekładamy do rozgrzanego naczynia, którego dno obsypujemy mąką.

Zawsze na tym etapie wycinam wzorki na bochenku.
Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika na ok 45-50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z piekarnika i otwieramy je. Zostawiamy chleb do wystygnięcia.

Smacznego [unicode_pictographs]%F0%9F%98%8A[/unicode_pictographs].
Ps. Z mąką lubię robić różne kombinacje- czasami daję 500g mąki pszennej,do tego 400 orkiszowej lub gryczanej

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jest wyrok za seksbiznes dla matki i córki z Torunia! Więzienie, a miliony do zwrotu

Jest wyrok za seksbiznes dla matki i córki z Torunia! Więzienie, a miliony do zwrotu

Czerwiec gorący dla graczy. Hity od Kojimy, Remedy i polskiego studia

Czerwiec gorący dla graczy. Hity od Kojimy, Remedy i polskiego studia

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Zobacz również

Honorowe Medale Sędziwoja za zasługi dla gminy Szubin. W 2025 r. troje laureatów

Honorowe Medale Sędziwoja za zasługi dla gminy Szubin. W 2025 r. troje laureatów

Ta rasa psów uznawana jest za najinteligentniejszą. Oto badania naukowców

Ta rasa psów uznawana jest za najinteligentniejszą. Oto badania naukowców