MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki na 1 porcję:...

Najlepsze przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 2023. Pomysły także od Magdy Gessler i Anny Starmach

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Udko kurczaka faszerowane kaszą gryczana z wiśniami oraz modrą kapustą

Składniki na 1 porcję:
• 1 udko kurczaka (około 250 g)
• 80 g mrożonych wiśni
• 40 g kaszy gryczanej
• 80 g masła
• miód
• sałatka z czerwonej kapusty, marki UNAMEL
• sól, pieprz, kolendra, czosnek, przyprawa do mięsa drobiowego
• świeży tymianek

Udko trybujemy, a więc usuwamy z niego kość w taki sposób, by mięso pozostało w jednym kawałku. Tak przygotowane mięso przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, kolendrą, czosnkiem lub korzystamy z gotowej przyprawy do mięsa drobiowego. Na wewnętrznej części udka układamy wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną, zawijamy mięso, by znalazła się w środku. By mięso się nie rozwinęło w czasie pieczenia, możemy je dla pewności obwiązać lub spiąć wykałaczką. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli chcemy dać do środka dużo farszu; w takim przypadku możemy również po wycięciu kości rozbić mięso.

Zawinięte mięso przyprawiamy z zewnątrz i lekko kropimy olejem, by ładniej się zarumieniło. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 40-50 minut. W czasie pieczenia lekko podlewamy wywarem lub wodą. Zanim wyjmiemy z piekarnika sprawdzamy, czy jest miękkie, jeśli nie – pieczemy chwilę dłużej.

Gdy mięso się piecze do garnka wkładamy nieco masła, topimy, dodajemy wiśnie, lekko podsmażamy. Możemy dodać jeszcze nieco wiśniówki, odrobinę miodu i soli do smaku. Wiśnie zdejmujemy z kuchenki.

Na odrobinie masła podsmażamy surówkę z modrej kapusty. Możemy ją lekko przyprószyć mąką, będzie bardziej zwarta, możemy też, jak wiśnie, dosłodzić ją nieco miodem.

Gdy mięso już gotowe, kładziemy dla ozdoby nieco kaszy na talerzu, nacinamy mięso, by widoczny był farsz z kaszy, układamy mięso na talerzu. Całość ozdabiamy wiśniami, dodajemy podsmażoną kapustę, a na koniec jeszcze gałązki tymianku.

Zobacz również

Tak było na trybunach na finale turnieju o Srebrny Kask w Grudziądzu

Tak było na trybunach na finale turnieju o Srebrny Kask w Grudziądzu

Dzień Dziecka w Chmielnie! Rodzinny festyn „Aktywnie z Damroką Chmielno"

Dzień Dziecka w Chmielnie! Rodzinny festyn „Aktywnie z Damroką Chmielno"

Polecamy

Gwiazdy w Grudziądzu 2 czerwca nie wystąpią nad Wisłą, a w hali sportowej na Lotnisku

Gwiazdy w Grudziądzu 2 czerwca nie wystąpią nad Wisłą, a w hali sportowej na Lotnisku

Na turystów padł blady strach. Nad Bałtykiem będzie jeszcze drożej?

Na turystów padł blady strach. Nad Bałtykiem będzie jeszcze drożej?

Dzień Rodzicielstwa Zastępczego 2024 w Rypinie. Zobaczcie wideo

Dzień Rodzicielstwa Zastępczego 2024 w Rypinie. Zobaczcie wideo