
„Wody Polskie” chciałyby doprowadzić docelowo do likwidacji Karty Wędkarskiej. Wszystko zgodnie z zapowiedziami przedstawicieli rządu i z Prawem wodnym.
W związku z tym coraz więcej osób jest zainteresowana amatorskim wędkarstwem. Na kolejnych slajdach prezentujemy porady, o których powinien pamiętać każdy początkujący wędkarz.

Każda osoba, która chce legalnie łowić ryby, musi posiadać kartę wędkarską. Z tego obowiązku zwolnione są tylko osoby do lat 14, ale mogą one uprawiać amatorski połów ryb pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej taką kartę (po ukończeniu 14 lat i wyrobieniu karty, młody wędkarz aż do ukończenia 16) oraz cudzoziemcy czasowo przebywający na terytorium Polski.
Aby stać się właścicielem karty wędkarskiej, należy złożyć wniosek w starostwie powiatowym (karty wydaje starosta). Do wniosku należy załączyć zaświadczenie o zdaniu egzaminu ze znajomości ochrony i połowu ryb, dwa zdjęcia oraz dowód uiszczenia opłaty za wydanie karty wędkarskiej.

Oprócz karty wędkarskiej, do wędkowania będzie jeszcze potrzebne zezwolenie, czyli pozwolenie na połów na danym akwenie. Zezwolenie na wędkowanie wydaje gospodarz łowiska, najczęściej Polski Związek Wędkarski, Wody Polskie, czy Inspektorat Rybołówstwa Morskiego, a także osoby prywatne, spółdzielnie i gospodarstwa rybackie.
Zezwolenie może obejmować zarówno pojedyncze jeziora i rzeki, jak i wszystkie łowiska należące do danego gospodarza. Osoby należące do PZW muszą opłacać składki za wędkowanie, przy czym ich uprawnienia sięgają dalej niż w przypadku wędkarzy niezrzeszonych. Po uiszczeniu składki mogą łowić także na łowiskach znajdujących się na terenie całego województwa, o ile okręgi podpisały wzajemne porozumienie w sprawie pozwolenia na wędkowanie.

Występują również tzw. łowiska specjalne, gdzie wydaje się osobne, limitowane zezwolenia. Przy wykupieniu pozwolenia warto zapoznać się z zakazami oraz limitami na połów, ustalonymi przez gospodarza łowiska – zezwolenie (zwłaszcza sezonowe) może bowiem upoważniać do zabrania jedynie 1-3 sztuk określonego gatunku dziennie.