
Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić jajka w przepisach na dania słodkie i wytrawne. Zamienników jajek szukają nie tylko weganie, ale także osoby, które chcą bardziej kontrolować poziom cholesterolu, obawiają się jedzenia surowych jajek albo po prostu zapomnieli kupić jajka.
Zobacz najlepsze zamienniki jajek, które prawdopodobnie masz pod ręką w swojej kuchni - szczegóły prezentujemy w naszej galerii!

Aquafaba - woda z ciecierzycy
3 łyżki aquafaby = 1 jajko
Aquafaba - kombinacja łacińskich słów aqua (woda) i faba (fasola) - to płyn z fasoli w puszce lub pozostały po gotowaniu fasoli. Jest to prawdopodobnie najbardziej niesamowity wegański substytut jajek. Ciecierzyca w puszce, czarna fasola, fasola, soczewica - pozostały po odsączeniu płyn w puszce to płynne złoto zastępujące jajka.
Aquafaba jako zamiennik jajek może być użyta do przygotowania majonezów, musów i bezy.

Awokado
¼ szklanki puree z awokado = 1 jajko
Awokado może zastąpić jajko w wypiekach, w których jajko dodaje wilgoci, na przykład w ciasteczkach. Awokado musi być zmiksowane na gładko.

Ocet jabłkowy
1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej = 1 jajko