
MAKRELA
Najlepiej wybierać makrelę atlantycką ze względu na to, że zwykła makrela kumuluje rtęć.
Makrela to źródło witamin: A, E, B1, B2, PP, B6, D i B12 i minerałów. 100 g makreli to 1700 mg kwasów omega-3, a także aż 300 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B12.

SARDYNKA
Sardynka to źródło witamin D, B2, PP i B12 (100 g sardynek pokrywa 400 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B12) i minerałów: żelaza, cynku, selenu, wapnia (sardynka ma więcej minerałów niż łosoś i makrela).
100 g sardynki to 1000 mg kwasów omega-3.

DORSZ
Dorsz jest źródłem witamin z grupy B (także cennej B12) oraz witaminy PP, a także jodu (100 g to 75 proc. dziennego zapotrzebowania na jod), potasu i selenu.
100 g dorsza to 200 mg kwasów omega-3.
Inne zalecane, zdrowe ryby to: sola, flądra, mintaj, morszczuk, sum, śledź, szprotka.

Skutki jedzenia ryb i kwasów omega-3
zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego (udaru, nadciśnienia, choroby wieńcowej), wzrostu poziomu dobrego cholesterolu HDL,
obniżenie ryzyka rozwoju nowotworów,
obniżenie ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych mózgu (choroby Alzheimera, demencji),
działanie antydepresyjne,
wspomaganie rozwoju układu nerwowego płodu,
prawidłowy rozwój układu nerwowego, narządu wzroku, funkcji mowy u dzieci
zwiększenie odporności.