Ryby - właściwości zdrowotne
Ryby są źródłem wartościowego i łatwo strawnego białka. Mięso ryb jest bardzo sycące, uczucie głodu po zjedzeniu ryby pojawia znacznie później, niż po zjedzeniu mięsa drobiowego czy wołowego.
Ryby to także bogate źródło cennych witamin i minerałów. Zjadając ryby, dostarczamy organizmowi m.in. witaminy A, D (głównie tłuste ryby), E, z grupy B (głównie chude ryby) oraz minerały - selen, jod, wapń, fosfor.
Ryby to także, a może przede wszystkim, źródło niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Najważniejsze kwasy tłuszczowe omega-3 to:
kwas α-linolenowy (ALA) – wspiera gospodarkę lipidową organizmu (reguluje poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą),
kwas eikozapentaenowy (EPA) – wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi,
kwas dokozaheksaenowy (DHA) – wspiera pracę mózgu i serca.
Niedobór kwasów omega-3
Niedobór kwasów omega-3 powoduje wiele negatywnych skutków dla organizmu. Przede wszystkim prowadzi do nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, w tym mózgu, co może się objawiać kłopotami z pamięcią i zdolnością koncentracji. Powoduje też spadek odporności, problemy ze snem (obniżona jakość snu, problemy z zasypianiem), duży niedobór omega-3 może powodować nawet arytmię, zaburzenia nastroju i stany lękowe. Niedobór omega-3 odbija się też na stanie skóry, włosów i paznokci (objawy to m.in. suche i łamliwe włosy i paznokcie, pękająca skóra na piętach).
Najzdrowsza ryba - okoń morski
Okoń morski został uznany za trzeci najzdrowszy pokarm na świecie, ustępując miejsca jedynie cherimoi (to taki owoc) i migdałom, co daje mu zaszczytne miejsce najzdrowszej z ryb. Okoń morski w rankingu najzdrowszych pokarmów świata uzyskał 89 punktów na 100.
Jakie ryby są najzdrowsze?
Spożywanie ryb powinno stać się naszym nawykiem żywieniowym. Ryby są bardzo zdrowe i dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych, przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zobacz w poniższej galerii, jakie jeszcze ryby eksperci od żywienia uważają za najcenniejsze w diecie.