https://pomorska.pl
reklama

Najzdrowsza ryba na świecie. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i zdrowych kwasów omega

ak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ryby, zgodnie z zaleceniami ekspertów od żywienia, powinny gościć na naszych stołach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ryby są sycące i zdrowe. Dostarczają witamin, minerałów i niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Regularne spożywanie ryb reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. W badaniach za najzdrowszą rybę uznano okonia morskiego. Zobacz, jakie korzyści daje spożywanie tej i innych ryb.

Ryby - właściwości zdrowotne

Ryby są źródłem wartościowego i łatwo strawnego białka. Mięso ryb jest bardzo sycące, uczucie głodu po zjedzeniu ryby pojawia znacznie później, niż po zjedzeniu mięsa drobiowego czy wołowego.

Ryby to także bogate źródło cennych witamin i minerałów. Zjadając ryby, dostarczamy organizmowi m.in. witaminy A, D (głównie tłuste ryby), E, z grupy B (głównie chude ryby) oraz minerały - selen, jod, wapń, fosfor.

Ryby to także, a może przede wszystkim, źródło niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Najważniejsze kwasy tłuszczowe omega-3 to:

  • kwas α-linolenowy (ALA) – wspiera gospodarkę lipidową organizmu (reguluje poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą),

  • kwas eikozapentaenowy (EPA) – wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi,

  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) – wspiera pracę mózgu i serca.

Niedobór kwasów omega-3

Niedobór kwasów omega-3 powoduje wiele negatywnych skutków dla organizmu. Przede wszystkim prowadzi do nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, w tym mózgu, co może się objawiać kłopotami z pamięcią i zdolnością koncentracji. Powoduje też spadek odporności, problemy ze snem (obniżona jakość snu, problemy z zasypianiem), duży niedobór omega-3 może powodować nawet arytmię, zaburzenia nastroju i stany lękowe. Niedobór omega-3 odbija się też na stanie skóry, włosów i paznokci (objawy to m.in. suche i łamliwe włosy i paznokcie, pękająca skóra na piętach).

Najzdrowsza ryba - okoń morski

Okoń morski został uznany za trzeci najzdrowszy pokarm na świecie, ustępując miejsca jedynie cherimoi (to taki owoc) i migdałom, co daje mu zaszczytne miejsce najzdrowszej z ryb. Okoń morski w rankingu najzdrowszych pokarmów świata uzyskał 89 punktów na 100.

Jakie ryby są najzdrowsze?

Spożywanie ryb powinno stać się naszym nawykiem żywieniowym. Ryby są bardzo zdrowe i dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych, przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zobacz w poniższej galerii, jakie jeszcze ryby eksperci od żywienia uważają za najcenniejsze w diecie.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska