
Te ryby są najzdrowsze
Zobacz, jakie ryby są najlepsze według ekspertów od żywienia.

Które ryby mają najwięcej tłuszczu?
Ryby można podzielić ze względu na zawartość tłuszczu:
ryby chude (poniżej 2% tłuszczu) – dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak, łupacz, czarniak,
ryby średniotłuste (2-7% tłuszczu) – pstrąg, tuńczyk, troć, płastuga, pstrąg tęczowy,
ryby tłuste (7-15% tłuszczu) – sardynka, śledź, makrela, łosoś, szprot, sardynka, karp, ostrobok,
ryby pełnotłuste (powyżej 15%) – węgorz, gromadnik

ŁOSOŚ
Łosoś zawiera witaminy: E, PP, B1, B2 i B6 i minerały: potas, żelazo, cynk. 100 g łososia to aż 4000 mg kwasów omega-3, gdzie dziennie zapotrzebowanie wynosi 250 mg.

PSTRĄG
W sklepach można kupić pstrąga strumieniowego (potokowego) i pstrąga tęczowego.
Pstrąg tęczowy pod względem zawartości kwasów omega-3 dorównuje rybom morskim. 100 g tej ryby to 2300 mg kwasów omega-3. To również źródło witamin PP, D, B1.
Pstrąg strumieniowy jest lepszym źródłem witaminy A i B2, ale ma mniej kwasów omega-3: 100 g tej ryby to 350 mg omega-3.