
W polskich lasach możemy znaleźć kilkadziesiąt jadalnych gatunków grzybów. Jedno są smaczniejsze, inne mniej, tak samo niektóre zdrowsze, inne bardziej dla nas obojętne. Sprawdzamy, które gatunki grzybów najlepiej chować do koszyka i co poszczególne z nich dają naszemu organizmowi. Oto dziesięć najzdrowszych grzybów z polskich lasów - zobaczcie galerię zdjęć!
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Boczniak
Stosunkowo mało popularny w Polsce, tymczasem może nawet ratować życie. Jak wykazały badania naukowe, boczniaki zawierają pleuran, która zmniejsza komórki nowotworowe. Ekstrakt z tych grzybów stosowany jest w wielu krajach jako wsparcie zwalczania raka okrężnicy i piersi, do tego boczniaki obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Kurki
Złoty skarb w polskich latach, w jajecznicy smakują wyśmienicie, polecamy! Trudno znaleźć w naturze lepszego dostarczyciela witaminy B, te grzyby chronią nas przed wirusami, a także działają kojąco na nerwy.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Koźlarz
Jeden z bardziej poszukiwanych gatunków przez polskich grzybiarzy. I nic dziwnego: koźlarz, oprócz wspaniałego smaku, charakteryzuje się także dużą zawartością witaminy B3. Porcja 100 g koźlaków zaspokoi około 20 procent dziennego zapotrzebowania na niacynę - witaminę B3 oraz około 20 procent na witaminę B2.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.