
Borowik szlachetny
W polskich lasach coraz mocniej wypierany przez gatunki inwazyjne, ale wciąż można trafić na piękne okazy. Borowiki to przede wszystkim naturalne białko, a także potas, fosfor, żelazo. Co ważne - to jedzenie wyjątkowo mało kaloryczne.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Opieńka miodowa
Grzyb dla wytrwanych zbieraczy, bo niełatwo go znaleźć i odróżnić od mniej zdrowych kuzynów. Łatwy do zebrania, bo zwykle rośnie w dużych rodzinach. Opieńka bardzo wpływa na ukrwienie naszego organizmu, a także zalecana jest dla osób z problemami wzrokowymi. Zwalcza także szkodliwe bakterie w płucach, więc dla alergików i astmatyków jak najbardziej tak!
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Czubajka kania
Kto nie jadł smażonych kotletów z tych grzybów, ten nie wie co traci. To bardzo intensywny, pełen smak, ale także nadaje się na przyprawę do innych potraw. Polecamy, bo kania (zwana też sową) zawiera mnóstwo mitami A, B, C, D i E. Polecamy jednak szukać grzybów w głębi lasu, te blisko szos chętnie wchłaniają zanieczyszczenia.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Rydz
Kolejny gatunek raczej dla znawców, bo niedzielni grzybiarze jednak blaszek się obawiają. Warto jednak poznać ten akurat gatunek grzyba. Rydz wspiera nasze kości, pomaga właściwie trawić, ma właściwości uspokajające. W medycynie te grzyby wykorzystuje się do produkcji antybiotyków, m.in. przeciwko gruźlicy.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.