
Owoce o niskiej zawartości cukru
Naturalny cukier zawarty w owocach zawiera witaminy, minerały, przeciwutleniacze, wodę i błonnik - wszystkie składniki odżywcze wspierające zdrowie. Badania pokazują, że osoby regularnie jedzące owoce mają zmniejszone ryzyko wystąpienia niektórych schorzeń, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2. Eksperci wymieniają 10 najzdrowszych owoców o niskiej zawartości cukru. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>

Ile cukru ma grejpfrut?
Cukier w połowie grejpfruta: 10 gramów
Grejpfrut to subtropikalny owoc cytrusowy pełen składników odżywczych. Według badań, grejpfrut jest silnym źródłem naringiny - polifenolu powiązanego z obniżonym ciśnieniem krwi i insulinoopornością (podstawową przyczyną cukrzycy typu 2).
Dodatkowo, połowa grejpfruta zawiera 13 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która wspiera zdrowy wzrok i funkcje odpornościowe, pomaga w tworzeniu kolagenu i wzmacnia kości.

Ile cukru mają truskawki?
Cukier w filiżance truskawek: 7 gramów
Oprócz niskiej zawartości cukru, składniki odżywcze zawarte w truskawkach zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Polifenole, błonnik, witaminy i minerały w truskawkach wpływają na zdrowie serca. Badania pokazują, że truskawki zmniejszają poziom białka C-reaktywnego (markera stanu zapalnego) oraz obniżają poziom lipoprotein o małej gęstości i cholesterolu całkowitego u osób z podwyższonym cholesterolem.

Ile cukru mają jeżyny?
Cukier w filiżance jeżyn: 7 gramów
Jeżyny są bogate w antocyjany - polifenole odpowiedzialne za czerwone, niebieskie i fioletowe odcienie. Badania sugerują, że antocyjany jagodowe pozytywnie wpływają na regulację poziomu glukozy we krwi. Badania wykazały, że zwłaszcza mężczyźni, którym podano jeżyny, wykazali większą wrażliwość na insulinę, co jest istotnym czynnikiem w zapobieganiu cukrzycy typu 2.