https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nakło. Zimowy festyn z karpiem w tle

(ms)
Jak filetuje się karpie i przyrządza z tej ryby pyszne potrawy pokazywał w sobotę mieszkańcom Nakła Jan Bagrowski z Gospodarstwa Rybackiego w Ślesinie
Jak filetuje się karpie i przyrządza z tej ryby pyszne potrawy pokazywał w sobotę mieszkańcom Nakła Jan Bagrowski z Gospodarstwa Rybackiego w Ślesinie Maja Stankiewicz
Ciekawą propozycję dla nakielan przygotowali działacze Lokalnej Grupy Rybackiej "Nasza Krajna i Pałuki". Pod chmurką nauczyć się można było filetowania karpia i gotowania zupy z tych ryb.

W minioną sobotę na rynku w Nakle stanęł wielki namiot. Pod dachem z brezentu można było wziąć udział w szybkim kursie filetowania ryb.

Jak przyrządzić zupę rybną i jak smażyć tę rybę pokazywał Jan Bagrowski z Gospodarstwa Rybnego w Ślesinie. Chętnych do nauki nie brakowało. Zajrzała tu nawet, goszcząca akurat w Nakle, delegacja z niemieckiego miasta Elsterwerda. Specjały z ryb bardzo gościom z Niemiec smakowały.

Ale to nie jedyne smakowitości, których można było spróbować. Serwowano także wypieki i miejscowe miody. Panie z KGW w Bninie przywiozły śmietanówkę, a także świeżutki chleb ze smalcem.

Były też konkursy dla dużych i małych. Biorący w nich udział mogli wygrać koszulki i różne gadżety Lokalnej Grypy Rybackiej.

Wiadomości z Nakła

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska