MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
By przygotować napar, świeży lub suszony surowiec zalewamy...
fot. Pixabay

Napar z liścia laurowego - oto mój domowy sposób. Wypicie tego naparu pomaga na wiele dolegliwości

Napar i wywar - przygotowanie

By przygotować napar, świeży lub suszony surowiec zalewamy wrzącą wodą, a naczynie przykrywamy na około piętnaście do dwudziestu minut. W tym czasie napar "naciąga", czyli do wody przechodzą składniki lecznicze. Napar musi zostać spożyty w dość krótkim czasie po przygotowaniu - w ciągu dwudziestu czterech godzin.

Wywar stosowany jest szczególnie w przypadku twardych części roślin, takich jak łodygi i korzenie. Surowiec należy poddać działaniu wysokiej temperatury. Wrzuć liście do garnka, zalej wodą i doprowadź wodę do wrzenia. W ten sposób powstaje wywar bogaty w cenne składniki aktywne. Wywar powinien być spożyty jak najszybciej po przygotowaniu. Przed zagotowaniem liście należy moczyć przez około pół godziny. Gdy woda się zagotuje, trzeba zmniejszyć gaz i gotować jeszcze trochę wywar na małym ogniu, by wydobyć moc rośliny.

Zobacz również

Za nami 19. festiwal "Pyza"

Za nami 19. festiwal "Pyza"

Akademia Pana Kleksa w Gliwicach! Zobacz program

Akademia Pana Kleksa w Gliwicach! Zobacz program

Polecamy

Cztery centra kultury i innowacji w jednym. Marszałkowski projekt nabiera kształtów

Cztery centra kultury i innowacji w jednym. Marszałkowski projekt nabiera kształtów

E-hulajnoga z siodełkiem to dobre rozwiązanie. Ale też niezgodne z przepisami

NOWE
E-hulajnoga z siodełkiem to dobre rozwiązanie. Ale też niezgodne z przepisami

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód