Jajka - właściwości zdrowotne
Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka są również źródłem cennych składników odżywczych, to m.in.: witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwas pantotenowy, fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, miedź, selen.
Wokół jajek narosły niezdrowe mity i przekonanie, że ich spożywanie jest niezdrowe i podwyższa cholesterol. Jednak jajka są bardzo zdrowe. Spożycie 2-3 jaj dziennie nie powoduje wzrostu stężenia cholesterolu. Jajka oprócz cholesterolu zawierają bowiem sporo choliny, która uczestniczy w przemianach tłuszczów i cholesterolu i zapobiega osadzaniu się cholesterolu w ścianach tętnic. Oczywiście, jeśli jajka zjemy z majonezem, tłustym sosem czosnkowym czy ze smażonym bekonem, wówczas nie jest to dobre dla zdrowia. Ale to ten dodatek powoduje wzrost cholesterolu, a nie same jajka.
Jakie jajko jest najzdrowsze?
Najzdrowsze są jajka ugotowane na miękko. Są one znacznie łatwiej strawne niż jaja ugotowane na twardo. Warto włączyć do diety także jajka ścięte na parze, zamiast takich usmażonych na tłuszczu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko.
Jajko na miękko czas gotowania
Wielu z nasz ma często problem z ugotowaniem jajek tak, by wyszły na miękko. Albo są po prostu na twardo, albo są wręcz zbyt miękkie - białko nie ścięło się i jest płynne. Ile czasu i jak trzeba gotować jajko, aby wyszło na miękko?[/b]
Są dwie szkoły gotowania idealnych jajek na miękko:
Jajko wkładamy do zimnej wody:
- włóż jajko do garnka,
- zalej je zimną wodą,
- gdy woda zacznie wrzeć, zacznij odmierzać czas,
- gotuj jajko 3-4 minuty, aby uzyskać idealne jajko na miękko.
Jajko wkładamy do wrzącej wody:
- zagotuj wodę w garnku,
- do gotującej się wody włóż delikatnie jajko na łyżce,
- gotuj w zależności od rozmiaru jajka: S – 3,5 minuty, M – 4 minuty, L – 5,5 minuty.
Nigdy nie gotuj jajek dłużej niż 10 minut. Palnik należy ustawić tak, by podczas gotowania jajek woda w garnku "pyrkała", a nie mocno buzowała.
Czy jajka uczulają?
Zwykle uczula białko jaja. Negatywne reakcje na spożycie żółtka są rzadsze. Najsilniej alergizuje jajko surowe, gotowanie jajek eliminuje większość alergenów.
Jajka na miękko - takie są skutki jedzenia jajek na miękko
Jajka na miękko to najzdrowsza forma jajek. Takie mają właściwości jajka ugotowane na miękko - szczegóły poznaj w poniższej galerii.
Mamy dla Ciebie także inne ciekawe tematy. Przeczytaj:
► CICHE RASY PSÓW - te psy prawie nigdy nie szczekają. To są rasy idealne, gdy lubisz ciszę
► MARCIN Z "M JAK MIŁOŚĆ" - tak mieszka i żyje na co dzień Mikołaj Roznerski. Aktor planuje budowę domu
► JOANNA KORONIEWSKA - Taką ma kuchnię. Zobacz, jak mieszka i żyje żona Macieja Dowbora
► ZAMIOKULKAS - trik na wypuszczenie nowych liści. Dodaj ten jeden składnik do doniczki, a zamiokulkas odżyje
► JOLANTA KWAŚNIEWSKA - tak wyglądała w młodości. Była Pierwsza Dama Polski skończyła 68 lat
