Kim najczęściej są pierwsi „recenzenci”? - Przede wszystkim nasi najbliżsi i pracownicy - dodaje prezes Ordak.
Zanim jednak skosztujemy nowego produktu musi upłynąć jeszcze kilkanaście tygodni. W tym czasie będą przeprowadzane badania, m.in. okresu przydatności do spożycia.
Sos czosnkowy podbija rynek
Tymczasem jednym z liderów wśród artykułów „Ocetixu” jest sos czosnkowy. To właśnie jego smak sprawił, że kapituła „Naszego Dobrego” uznała go za bezkonkurencyjny.
- Jego produkcję rozpoczynaliśmy kilka lat temu - wspomina Grzegorz Sitarski, kierownik marketingu i transportu w grudziądzkiej wytwórni octu i majonezu „Ocetix”. - Rozprowadzaliśmy go w dużych pojemnikach, głównie w punktach kebabowych.
Gdy pozytywne opinie o sosie czosnkowym zaczęły coraz częściej docierać do szefów firmy, postanowiono, że zostanie on wprowadzony do sprzedaży w sklepach. Jak się okazało, był to przysłowiowy „strzał w dziesiątkę”. - Szybko zaczął podbijać rynek - zaznacza Jerzy Ordak. - Mogę polecić go do krewetek. Rewelacja!
W gamie wyrobów grudziądzkiej firmy są również sosy: tatarski i kanapkowy.
Jednak sztandarowym artykułem „Ocetixu” jest majonez. Prym wiedzie „Pomorski stołowy”. Jego smak i zapach robi wrażenie na najbardziej wymagających klientach.
Jeśli chodzi o musztardy, to w ofercie wytwórni znajdziemy pięć rodzajów: stołową, ostrą, pikantną, sarepską i chrzanową.
Co jeszcze kupimy w marketach z logo zwycięzcy jednej z kategorii plebiscytu „Nasze Dobre 2011?” Dostaniemy ocet spirytusowy dziesięcioprocentowy, chrzan wyborowy i ketchup pomorski. - Naszym priorytetem jest zadowolenie klientów, dlatego wszystko produkujemy ze składników najwyższej jakości - zapewnia prezes Ordak.
Maszyny zastąpiły ręce
Załoga firmy liczy 47 osób. Sporą grupę stanowią pracownicy powyżej 50 roku życia. - To doświadczona i niezawodna kadra - chwali Jerzy Ordak. - Aby ich zajęcia nie były monotonne, powierzamy im pracę na różnych stanowiskach.
„Ocetix” posiada nowoczesną linię produkcyjną. - Jesteśmy wysoko zmechanizowani - tłumaczy prezes. - Mamy duży potencjał mocy przerobowej.
Przeczytaj: Ocetix Grudziądz: Tak produkuje się Majonez Pomorski! [wideo]
Firma, która na rynku istnieje od ponad pół wieku, jest także sponsorem Uczniowskiego Klubu Sportowego „Stal”, trenującego młodych kolarzy. Przypomnijmy, że w 2009 roku I miejsce w „Nasze dobre” w kategorii artykuł spożywczy zajął majonez „Pomorski”.
