Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre 2011 dla Ocetix Grudziądz. Sos czosnkowy pobije popularnością Majonez Pomorski? [foto i wideo]

Aleksandra Pasis Fot. Piotr Bilski
Adrian Popielski w Ocetiksie pracuje od 25 lat. Na zdjęciu pakuje słoiki na palety
Adrian Popielski w Ocetiksie pracuje od 25 lat. Na zdjęciu pakuje słoiki na palety
Wkrótce na sklepowych półkach pojawi się nowa musztarda. Słodko-ostra. W tej chwili trwa jej testowanie. - Mamy dziesięć receptur i musimy wybrać najlepszą - zapowiada Jerzy Ordak, prezes zarządu „Ocetixu”, wytwórni octu i majonezu w Grudziądzu.

Kim najczęściej są pierwsi „recenzenci”? - Przede wszystkim nasi najbliżsi i pracownicy - dodaje prezes Ordak.

Zanim jednak skosztujemy nowego produktu musi upłynąć jeszcze kilkanaście tygodni. W tym czasie będą przeprowadzane badania, m.in. okresu przydatności do spożycia.

Sos czosnkowy podbija rynek

Tymczasem jednym z liderów wśród artykułów „Ocetixu” jest sos czosnkowy. To właśnie jego smak sprawił, że kapituła „Naszego Dobrego” uznała go za bezkonkurencyjny.

Obejrzyj zdjęcia z fabryki

- Jego produkcję rozpoczynaliśmy kilka lat temu - wspomina Grzegorz Sitarski, kierownik marketingu i transportu w grudziądzkiej wytwórni octu i majonezu „Ocetix”. - Rozprowadzaliśmy go w dużych pojemnikach, głównie w punktach kebabowych.

Gdy pozytywne opinie o sosie czosnkowym zaczęły coraz częściej docierać do szefów firmy, postanowiono, że zostanie on wprowadzony do sprzedaży w sklepach. Jak się okazało, był to przysłowiowy „strzał w dziesiątkę”. - Szybko zaczął podbijać rynek - zaznacza Jerzy Ordak. - Mogę polecić go do krewetek. Rewelacja!

W gamie wyrobów grudziądzkiej firmy są również sosy: tatarski i kanapkowy.

Jednak sztandarowym artykułem „Ocetixu” jest majonez. Prym wiedzie „Pomorski stołowy”. Jego smak i zapach robi wrażenie na najbardziej wymagających klientach.

Jeśli chodzi o musztardy, to w ofercie wytwórni znajdziemy pięć rodzajów: stołową, ostrą, pikantną, sarepską i chrzanową.

Co jeszcze kupimy w marketach z logo zwycięzcy jednej z kategorii plebiscytu „Nasze Dobre 2011?” Dostaniemy ocet spirytusowy dziesięcioprocentowy, chrzan wyborowy i ketchup pomorski. - Naszym priorytetem jest zadowolenie klientów, dlatego wszystko produkujemy ze składników najwyższej jakości - zapewnia prezes Ordak.

Maszyny zastąpiły ręce

Załoga firmy liczy 47 osób. Sporą grupę stanowią pracownicy powyżej 50 roku życia. - To doświadczona i niezawodna kadra - chwali Jerzy Ordak. - Aby ich zajęcia nie były monotonne, powierzamy im pracę na różnych stanowiskach.

„Ocetix” posiada nowoczesną linię produkcyjną. - Jesteśmy wysoko zmechanizowani - tłumaczy prezes. - Mamy duży potencjał mocy przerobowej.

Przeczytaj: Ocetix Grudziądz: Tak produkuje się Majonez Pomorski! [wideo]

Firma, która na rynku istnieje od ponad pół wieku, jest także sponsorem Uczniowskiego Klubu Sportowego „Stal”, trenującego młodych kolarzy. Przypomnijmy, że w 2009 roku I miejsce w „Nasze dobre” w kategorii artykuł spożywczy zajął majonez „Pomorski”.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska