Żurawina ma właściwości lecznicze, m.in. działa przeciwbakteryjnie i przeciwirusowo. Jest skuteczna przy kaszlu czy anginie.
Keczup nie musi być produkowany, jak się przyjęło, wyłącznie z pomidorów - podkreśla Stefan Skwierawski. Wyjaśnia, że to sos na zimno do mięsa czy serów z dodatkiem octu.
Firma z Brus zgłosiła do plebiscytu "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Znak jakości Gazety Pomorskiej" swoje produkty z żurawiny. Oprócz keczupu są to również: niskosłodzony nektar, żurawina błotna - całe owoce oraz 32-proc. nalewka.
Mają swoich zwolenników w całym kraju, np. w Bydgoszczy, Chojnicach, Warszawie, Krakowie, Katowicach i oczywiście Brusach. Trudno się dziwić, bo to samo zdrowie.
Owoce z żurawiny zawierają bowiem niewiele cukrów, za to dużo kwasów organicznych.
Jest często nazywana "polską cytryną" i rzeczywiście może ją zastępować jako dodatek do herbaty lub potraw. Tymczasem przetwory z żurawiny błotnej stymulują działalność gruczołów dokrewnych, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Usuwają chorobliwe zmęczenie, ból głowy i bezsenność. Mogą pomóc osobom z nadciśnieniem, otyłością, chorobami dróg moczowych. Sok z żurawiny jest skuteczny przy kaszlu czy anginie.
Czy przetwory z Brus zdobędą uznanie Czytelników i Kapituły 6. edycji naszego plebiscytu? To się okaże. Nadal przyjmujemy zgłoszenia najlepszych produktów i usług firm z terenu, gdzie ukazuje się "Gazeta Pomorska". Kapituła wyłoni 11 zwycięzców (tyle jest kategorii), tak samo Czytelnicy.
Laureatów podamy jesienią podczas bankietu, na który zaprosimy uczestników plebiscytu. Zgłoszenia przyjmuje Adam Janczukowicz (adam. [email protected], tel. 697 770 275).
Logo plebiscytu "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Znak jakości Gazety Pomorskiej":
