Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2015. Prezentujemy artykuły spożywcze [aktualny ranking]

agad
Drobex ma już swoją markę. Jednak firma postanowiła skorzystać z okazji i promować w naszym plebiscycie filet wędzony z kurcząt
Drobex ma już swoją markę. Jednak firma postanowiła skorzystać z okazji i promować w naszym plebiscycie filet wędzony z kurcząt Drobex
Firmy przywiązują dużą wagę, by ich produkty kojarzyły się z regionem - nazwą i tradycją.

 - W kuchni używam tylko świeżych produktów, więc zwrócę na to uwagę oceniając artykuły zgłoszone do plebiscytu - zdradza Dariusz Gwiazda, szef kuchni City Hotelu w Bydgoszczy, członek kapituły "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2015".

Bez konserwantów!

- Ponadto liczy się dla mnie naturalność. Dużo lepiej, jeśli nie zawierają konserwantów, bo ma to wpływ na nasze zdrowie. Nie bez znaczenia są smak, zapach i wygląd. Gdy przygotowuję potrawy z mięsa, muszę wiedzieć, skąd pochodzi, czy od ekologicznych rolników. To samo dotyczy wędlin. Szczególnie cenię regionalne gospodarstwa, bo każdy produkt, nawet gotowy, powinien utożsamiać się ze swoją małą ojczyzną - dodaje Gwiazda.

Firmą, która bez wątpienia kojarzy się z naszym regionem jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex w Solcu Kujawskim. Nie trzeba jej przedstawiać, ma już swoją markę. Jest na rynku od prawie 30 lat. Drobex to nasz czołowy producent mięsa drobiowego oraz jego przetworów. Wykupił Bydgoskie Zakłady Mięsne, których historia sięga 1890 roku. Firma postanowiła skorzystać z okazji i promuje w naszym plebiscycie filet wędzony z kurcząt. To produkt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu. Gości nie tylko na polskich stołach, ale również cenią go mieszkańcy innych krajów europejskich. Zresztą, jak wiele innych produktów z soleckiego Drobeksu.

Rywalizuje w kategorii "Artykuły spożywcze - mięso i wędliny" razem z: Zakładem Skupu Przetwórstwa Trzody Bydła i Dziczyzny "Myśliwiec" ("Jałowcowa z dziczyzny"), Gminną Spółdzielnią Samopomoc Chłopska w Pruszczu ("Pasztet kociewski") oraz Przedsiębiorstwem Andrób Romana Olszewskiego ("Kiełbasa krajeńska"). Wśród innych zgłoszonych artykułów spożywczych są jeszcze: "Kawa Rubicon" (Rubicon), "Flaki pikantne staropolskie" (Pałuki), "Surówka luksusowa" (Paweko), "Sól dietetyczna o obniżonej zawartości sodu" (Manavita), "Chleb żytni bez drożdży (Stan-Mar), "Chleb żytni staropolski" (GS Samopomoc Chłopska w Koronowie), "Śmietana 18%" (Agromlecz) i "Mleko Delik" (ROTR).

y

Wskazane produkty zostaną poddane ocenie profesjonalnej kapituły. W tej kategorii wyboru najlepszego dokonają: cytowany Dariusz Gwiazda - szef kuchni City Hotelu w Bydgoszczy oraz Sebastian Krauzowicz - szef kuchni Restauracji Copernicus Toruń Hotel w Toruniu, Aleksandra Sowa - mistrzyni cukiernictwa, wspólniczka w firmie Cukiernia Sowa, Adam Kowalewski - laureat "Top Chef" z "Pierogarni pod Aniołami" należącej do Caritasu, Adam Mrozik i Marzena Mrozik - właściciele "Piekarni Murmiłło" w Bydgoszczy, laureat Naszego Dobrego 2013 oraz Marek Szczygielski - Kujawsko-Pomorski Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Swoich faworytów wskażą także nasi Czytelnicy. Jak głosować? Aktualny ranking. Sprawdźcie TUTAJ.

u

 

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska