Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2015. Zakończyliśmy głosowanie

(d-ka)
"Kiełbasa krajeńska" ma pikantny smak. Zawiera całe ziarna pieprzu. Produkowana jest z mięsa z szynki . Proces peklowania trwa przez kilka dni
"Kiełbasa krajeńska" ma pikantny smak. Zawiera całe ziarna pieprzu. Produkowana jest z mięsa z szynki . Proces peklowania trwa przez kilka dni Andrób
Marki regionu górą!

- Serce rośnie, gdy do plebiscytu przystępują firmy, których produkty od razu można skojarzyć z naszym regionem - powtarza Marek Szczygielski, kujawsko-pomorski inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, członek kapituły. - W zeszłym roku wyróżniliśmy między innymi "Twaróg klinek tłusty z Kujaw i ziemi dobrzyńskiej" i "Kiełbasę Kociewską jak z weka".

Kiełbasa krajeńska kojarzy się ze swoją małą ojczyzną

W tym roku o tytuł "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2015" walczy m.in. firma Andrób z Suchorączka niedaleko Więcborka. Promuje "Kiełbasę krajeńską".

Choć Andrób jest na rynku niespełna dwa lata, ma już na swym koncie znaczące nagrody: tytuł "Polskiego Producenta Żywności 2015" i nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2015". To niewielki rodzinny zakład. Z dwójki właścicieli, jeden brat zajmuje się hodowlą świń, drugi skomercjalizował rodzinną tradycję robienia kiełbas na własny użytek. Wszystkie wyroby z Suchorączka mają tradycyjny smak, powstają z wykorzystaniem naturalnych składników, bez polepszaczy i sztucznych wzmacniaczy smaku.

Nie są też pompowane wodą w celu uzyskania większej masy. Zakład dysponuje tradycyjnymi, nieprzemysłowymi urządzeniami do produkcji kiełbas. Ma własną, tradycyjną wędzarnię. Powstają tu takie wyroby, jak m.in.: schab wędzony, kiełbasy polska, śląska czy jałowcowa. To "Kiełbasa jałowcowa" zdobyła w tym roku w Minikowie tytuł "Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2015". "Kiełbasa krajeńska" z kolei przysporzyła firmie wyróżnienia "Polski Producent Żywności 2015". Właściciel firmy, Roman Olszewski, odbierał tę nagrodę z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego.

"Kiełbasa krajeńska" ma pikantny smak. Zawiera całe ziarna pieprzu. Produkowana jest z mięsa z szynki . Proces peklowania trwa przez kilka dni.

 u

AKTUALNY RANKING - TUTAJ

Kapituła zbierze się 27 października

Czytelnicy wybiorą swoich zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Osobno laureatów wskaże profesjonalna kapituła, do której zaprosiliśmy znawców w swoich dziedzinach. Zbierze się 27 października i wtedy wyłoni najlepsze marki. Wszystkich uczestników zaprosimy na uroczystą galę. Zwycięzców opiszemy, uzyskają znak jakości, którym będą mogli posługiwać się przez rok oraz otrzymają od nas darmową kampanię reklamową - wartą 5 tys. zł. 

 o

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska