Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2015. Zakończyliśmy głosowanie

d-kaZaktualizowano 
"Kiełbasa krajeńska" ma pikantny smak. Zawiera całe ziarna pieprzu. Produkowana jest z mięsa z szynki . Proces peklowania trwa przez kilka dni <br>
"Kiełbasa krajeńska" ma pikantny smak. Zawiera całe ziarna pieprzu. Produkowana jest z mięsa z szynki . Proces peklowania trwa przez kilka dni Andrób
Marki regionu górą!

- Serce rośnie, gdy do plebiscytu przystępują firmy, których produkty od razu można skojarzyć z naszym regionem - powtarza Marek Szczygielski, kujawsko-pomorski inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, członek kapituły. - W zeszłym roku wyróżniliśmy między innymi "Twaróg klinek tłusty z Kujaw i ziemi dobrzyńskiej" i "Kiełbasę Kociewską jak z weka".

Kiełbasa krajeńska kojarzy się ze swoją małą ojczyzną

W tym roku o tytuł "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2015" walczy m.in. firma Andrób z Suchorączka niedaleko Więcborka. Promuje "Kiełbasę krajeńską".

Choć Andrób jest na rynku niespełna dwa lata, ma już na swym koncie znaczące nagrody: tytuł "Polskiego Producenta Żywności 2015" i nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2015". To niewielki rodzinny zakład. Z dwójki właścicieli, jeden brat zajmuje się hodowlą świń, drugi skomercjalizował rodzinną tradycję robienia kiełbas na własny użytek. Wszystkie wyroby z Suchorączka mają tradycyjny smak, powstają z wykorzystaniem naturalnych składników, bez polepszaczy i sztucznych wzmacniaczy smaku.

Nie są też pompowane wodą w celu uzyskania większej masy. Zakład dysponuje tradycyjnymi, nieprzemysłowymi urządzeniami do produkcji kiełbas. Ma własną, tradycyjną wędzarnię. Powstają tu takie wyroby, jak m.in.: schab wędzony, kiełbasy polska, śląska czy jałowcowa. To "Kiełbasa jałowcowa" zdobyła w tym roku w Minikowie tytuł "Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2015". "Kiełbasa krajeńska" z kolei przysporzyła firmie wyróżnienia "Polski Producent Żywności 2015". Właściciel firmy, Roman Olszewski, odbierał tę nagrodę z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego.

"Kiełbasa krajeńska" ma pikantny smak. Zawiera całe ziarna pieprzu. Produkowana jest z mięsa z szynki . Proces peklowania trwa przez kilka dni.

 u

AKTUALNY RANKING - TUTAJ

Kapituła zbierze się 27 października

Czytelnicy wybiorą swoich zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Osobno laureatów wskaże profesjonalna kapituła, do której zaprosiliśmy znawców w swoich dziedzinach. Zbierze się 27 października i wtedy wyłoni najlepsze marki. Wszystkich uczestników zaprosimy na uroczystą galę. Zwycięzców opiszemy, uzyskają znak jakości, którym będą mogli posługiwać się przez rok oraz otrzymają od nas darmową kampanię reklamową - wartą 5 tys. zł. 

 o

 

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3