Cuiavia Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Inowrocławiu zgłosiła do naszego plebiscytu "Jogurt typ grecki".
Charakteryzuje go gęsta, kremowa konsystencja, niepowtarzalny smak i aromat. Jogurt z Cuiavii doskonale nadaje się na śniadanie, ale też np. do sosów i sałatek.
Jogurt naturalny typu greckiego to połączenie doskonałej technologii z wysokiej jakości surowcem pochodzącym od stałych dostawców Cuiavii. Z mlekiem, którego wysokie wartości odżywcze oraz walory smakowe mają wpływ na wartość odżywczą jogurtu oraz jego wspaniały, śmietankowy smak. Swoją charakterystyczną bardzo gęstą i kremową konsystencję jogurt zawdzięcza natomiast tradycyjnemu sposobowi dojrzewania i ukwaszania mleka, z wykorzystaniem specjalnie wyselekcjonowanych szczepów żywych kultur bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus.
Jogurt typu greckiego doskonale sprawdza się jako zdrowe śniadanie, można wykorzystać go jednak także podczas przygotowywania różnych potraw. Jego ogromną zaletą jest możliwość bardzo szerokiego zastosowania w kuchni, ponieważ nie rozpływa się i nie rozwarstwia, nie staje się płynny po dodaniu innych składników.
Z powodzeniem zastąpi majonez w sałatce z kurczakiem lub ziemniakami, a także śmietanę.że stanowić naturalny zagęstnik do sosów, sałatek, deserów i wielu innych potraw. Doskonale smakuje w potrawach kuchni indyjskiej oraz greckiej.
Chcą Państwo zagłosować na jogurt grecki z Inowrocławia? Można wysłać SMS na 72355 wpisując w nim treść: NAB.8 (kategoria: "Nabiał").
Kto prowadzi w poszczególnych kategoriach plebiscytu? Aktualne wyniki znajdą Państwo tutaj