Jogurt to produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, o barwie białej lub lekko kremowej i lekko kwaśnym smaku. Jogurt zaliczany jest do tak zwanych fermentowanych produktów mlecznych. Powstaje z mleka surowego lub pasteryzowanego, poprzez dodanie do niego bakterii mlekowych.
100 g jogurtu naturalnego zawiera ok. 60 kcal, 100 g jogurtu owocowego – ok. 150 kcal.
Przeczytaj również: To dzieje się z organizmem, gdy codziennie jesz jogurty. Zaskakujące skutki
Jogurt to jeden z największych sprzymierzeńców większości diet.
Jogurt można dodać do musli, łączyć go z owocami albo jeść na słono, używać do potraw jako lżejszy substytutem kwaśnej śmietany. Istnieje wiele rodzajów i smaków jogurtów, z których można stworzyć wiele potraw.
Popularne rodzaje jogurtów:
- jogurty naturalne
- jogurty owocowe
- jogurty typu greckiego
- jogurty z dodatkami zbóż
- skyr
- jogurty roślinne
W jogurcie drobnoustroje rozłożyły większość lub całość laktozy, przez co jest on dobrze tolerowany przez osoby z nietolerancją laktozy. Ma on również więcej wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B niż surowe mleko. Jogurt również wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ilość tzw. złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą.
Kto nie powinien jeść jogurtów?
Jest spora grupa osób, które powinny unikać jogurtów. Zobaczcie dlaczego. Szczegóły w poniższej galerii:
