Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie to stały uczestnik naszego plebiscytu. W tym roku prezentuje "twaróg sernikowy". Produkt zawiera 15,5 proc. tłuszczu. Nie wymaga mielenia i nadaje się do bezpośredniego użycia. Może być stosowany do serników, naleśników czy pierogów. Wiaderko jest bardzo praktyczne, pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie, ułatwia transport.
We wcześniejszych latach spółdzielnia z Rypina promowała w "Pomorskiej" ser żółty, śmietanki oraz mleko, a np. w 2011 roku wyróżnienie otrzymała od nas śmietanka UHT ze znanej rodziny Delik. ROTR to firma z wieloletnią tradycją. Została założona w 1926 roku. Sześć lat później odkupiła zakład w Gołubiu, serownię w Ostrowitem i mleczarnię w Lipnicy. Natomiast w 1939 roku do użytku został oddany duży, nowoczesny zakład w Rypinie. Dziś to nowoczesny producent mleka i wyrobów mleczarskich. Sprzedaje swoje produkty zarówno na rynkach polskim, jak i zagranicznych. Jako pierwsza spółdzielnia mleczarska w kraju otworzyła sklep internetowy. Firma otrzymała wiele nagród, m.in. była kilka razy wyróżniana w naszym prestiżowym rankingu "Złota Setka Pomorza i Kujaw".
Zapraszamy także inne regionalne firmy do udziału w tegorocznej edycji "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2016. Znak jakości Gazety Pomorskiej". Mogą zgłaszać produkty w następujących kategoriach: mięso i wędliny, pieczywo, nabiał, produkty ekologiczne, przetwórstwo i cukiernictwo. Wystarczy, że wypełnią zgłoszenie i przekażą naszemu przedstawicielowi. Laureatów wybiorą najlepsi fachowcy z branży, znani kujawsko-pomorscy szefowie kuchni. Kapituła, z dostarczonych artykułów przygotuje dania i je oceni. Powstanie też unikalny przepis z produktów laureata, przekazany do używania w celach promocyjnych. Jak w ubiegłych latach, swój tytuł przyznają również nasi czytelnicy i internauci za pomocą klików oraz SMS-ów. Zwycięzcy, którzy uzyskają znak jakości "Gazety Pomorskiej" będą mogli posługiwać się nim w celach promocyjnych przez okrągły rok. Ogłosimy ich w listopadzie podczas bankietu.
Zgłoszenia przyjmuje i informacji na ten temat udziela Grzegorz Zajączkowski, tel. 697-770-279, e-mail: [email protected].
