Niesłabnąca popularność plebiscytu "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza" powoduje, że już po raz dziesiąty zaprosiliśmy do uczestnictwa lokalne firmy, których artykuły są godne polecenia. Prawie 50 firm rywalizowało o tytuł "Supersmak Gazety Pomorskiej 2017" w następujących kategoriach: "Mięso i wędliny", "Pieczywo", "Cukiernictwo", "Nabiał", "Przetwórstwo", "Produkcja spożywcza", "Produkty ekologiczne" oraz "Woda".Do kapituły zaprosiliśmy fachowców: Krzysztofa Bielawskiego (Restauracja Meluzyna w Bydgoszczy), Marcina Szukaja (Restauracja Kuchnia oraz Bulwar Bistro w Bydgoszczy), Rafała Godziemskiego (Memo Restaurant &Wine w Bydgoszczy), Agatę Jędraszczak (właścicielka blogu kulinarnego "Kuchnia Agaty"), Józefa Sadkiewicza (prezes Instytutu Sadkiewicza) i Sebastiana Ferenca (City Hotel w Bydgoszczy).Kapituła zebrała się 11 października i wybrała zwycięzców plebiscytu. Tradycyjnie, jak w ubiegłych latach, swój tytuł przyznali również Czytelnicy "Pomorskiej" i Internauci za pomocą klików oraz SMS-ów. Laureatów ogłosiliśmy podczas spotkania 7 listopada w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, który jest partnerem naszego plebiscytu. Natomiast główny finał odbędzie się 18 listopada w Zielonych Arkadach (sponsor), gdzie będzie można posmakować dań przygotowanych przez kapitułę (z zwycięskich produktów pochodzących z jej wyboru).Oficjalne wyniki podamy w specjalnym dodatku, który ukaże się 24 listopada.Skoro świętowaliśmy okrągłą, 10. rocznicę naszego plebiscytu nie mogło obyć się bez okolicznościowego tortu, który upiekła cukiernia Rem Marco w Bydgoszczy.
Jacek Smarz
Niesłabnąca popularność plebiscytu "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza" powoduję, że już po raz dziesiąty zaprosiliśmy do uczestnictwa lokalne firmy, których artykuły są godne polecenia. 7 listopada odbył się finał naszego przedsięwzięcia.