
Tego nie łącz z ziemniakami
Ziemniaki są zdrowe i mają wiele prozdrowotnych właściwości. Jednak w połączeniu z niektórymi składnikami i produktami spożywczymi stają się niezdrowe i mogą wywoływać problemy żołądkowe. Dietetycy i eksperci od żywienia odradzają łączenie ziemniaków z tymi produktami. Zobacz teraz w galerii.

Ziemniaki - właściwości
Zawarte w ziemniakach fenole, polifenole oraz karotenoidy są cenne dla zdrowia - to antyoksydanty, które mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe.
Ziemniaki zawierają też skrobię oporną, wielocukier, który przeciwdziała rozwojowi raka okrężnicy i raka jelita grubego, obniża też poziom cholesterolu we krwi.
Ziemniaki zawierają witaminy i makroskładniki cenne dla organizmu takie jak: witaminy A, B1, B2, B6, D, E, K, H, PP, potas, sód, magnez, fosfor, wapń, żelaz i cynk.

Procesy gnilne w jelitach
Dietetycy są zgodni, że mimo wielu prozdrowotnych właściwości, łączenie ziemniaków z pewnymi produktami powoduje wzmożone procesy gnilne w jelitach. To niezdrowe dla organizmu.
Jakie mogą być tego objawy? To głównie uczucie ciężkości i przepełnienia w żołądku, zgaga, odbijanie, wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu.
Z czym zatem nie łączyć ziemniaków? Sprawdź.

Ziemniaki z tłustym mięsem
Ziemniaków nie należy łączyć z mięsami o dużej zawartości tłuszczu, takimi jak kotlet schabowy czy kotlet mielony wieprzowy.