5 z 8

fot. Pixabay.com
Ziemniaki z sosami
Niezdrowe jest również połączenie ziemniaków z tłustymi, ciężkimi sosami (niekoniecznie w daniach mięsnych, także w jarskich).
6 z 8

fot. Pixabay.com
Ziemniaki z masłem, skwarkami
Łączenie ziemniaków z masłem czy skwarkami to również niezbyt dobry pomysł. Dodanie tłuszczu do ziemniaków sprawia, że potrawa jest ciężkostrawna, a poza tym sprzyja powstawaniu otyłości i powoduje wzrost poziomu cukru we krwi.
7 z 8

fot. Pixabay.com
Niezdrowe smażone ziemniaki
Warto pamiętać też, że najzdrowsze są ziemniaki gotowane - w wodzie lub na parze, zaś ziemniaki smażone - frytki, placki ziemniaczane, smażone ziemniaczki - nie są zdrowe i powodują przyrost wagi, zawierają składniki rakotwórcze, obciążające układ krwionośny.