https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nie tylko dla myśliwych

Piotr Wysocki
W D? Agny można dobrze zjeść lub wypić lapmkę wina
W D? Agny można dobrze zjeść lub wypić lapmkę wina Szymon Kiżuk
Zwykle zapraszamy Czytelników do lokali, które już dłuższy czas działają w naszym mieście. Dziś dla odmiany restauracja, która otworzyła swoje podwoje zaledwie wczoraj.

W piątek 26 pażdziernika odbyło się bowiem uroczyste otwarcie nowej restauracji przy ulicy św.Jakuba 13.

Na cześć córki

D Agny to nazwa lokalu i zarazem imię córki jednego z właścicieli firmy Verroni prowadzącej działalność finansowo kredytową.

Na otwarcie zaproszeni zostali wielcy naszego toruńskiego świata, od prezydenta Michała Zaleskiego, dyrektora Wydziału Kultury, przedstawiciele regionalnych mediów, po policję i straż miejską .

Lokal jest dwupoziomowy. U góry restauracja o eleganckim wystroju jednak bez zbędnego przepychu. Bardzo szeroki asortyment potraw obejmuje kuchnię polską i nie tylko. Serwowane będą tutaj pierogi, naleśniki oraz dania kuchni węgierskiej.

Raz na dziko!

Specjalnością zakładu są potrawy z dziczyzny. Szef kuchni Czesław Schultz, który ma trzydziestopięcioletnie doświadczenie w zawodzie, poleca zrazy i szaszłyki z dzika. Podobno jest to najlepsze mięso. Produkcja wszystkich potraw odbywa się na miejscu co jest gwarancją wysokiej jakości.

Ceny są umiarkowane ze wskazaniem na szerokie grono klientów. Pełna obsługa kelnerska daje komfort, którego zazwyczaj brakuje w barach szybkiej obsługi. Do dyspozycji jest bezpłatna szatnia.

Restauracja D Agny jest czynna w godzinach od 10.00 do 22.00. Lokal prowadzi również działalność związana z imprezami okolicznościowymi takimi jak: wesela, bankiety, bale sylwestrowe itp. Klienci mają do dyspozycji 52 miejsca siedzące.

W dole pijemy, na górze jemy

Na dolnym poziomie znajduje się drink bar. Tutaj usiąść mogą 64 osoby plus amatorzy bezpośrednich pogawędek z sympatycznym barmanem, tudzież urodziwą barmanką. Jest też oczywiście niewielka scena z przeznaczeniem na koncerty na żywo oraz parkiet dla amatorów gorących rytmów. Jako atrakcje przewidziane są mistrzostwa barmańskie i pokazy bielizny erotycznej. Na codzień wstęp do lokalu jest wolny. Biletowane będą natomiast imprezy dodatkowe.

Prawie nieograniczony wybór koktajli, drinków i napojów oraz muzyka lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych nadają temu miejscu klimat dużej swobody.

Talety są komfortowo wyposażone i czyste. Drink bar jest czynny od 16.00 do 3.00, a w weekendy nawet do 6.00 rano.

Obydwa poziomy posiadają skuteczną wentylację oraz ogrzewanie. Właściciele zadbali o bezpieczeństwo swoich klientów zatrudniając na stałę dwóch panów w charakterze ochroniarzy.

Po sąsiedzku

Restauracja D Agny mieści się niedaleko Rynku Nowomiejskiego, czyli w regionie dość ubogim w zaplecze kulinarne. (W dodatku tuż obok naszej redakcji).

To każe przypuszczać, że już w niedługim czasie znajdzie grono stałych bywalców lubiących dobrze i niedrogo zjeść oraz nieżle się zabawić.

Dzisiaj podajemy przepis na specjalność zakładu.

Karkówka z dzika nadziewana pasmami wędzonego boczku

Główne składniki: **

kark z dzika ok. 170 gram, boczek wędzony 80 gram.

Dziczyznę siekamy i doprawiamy do smaku. Nadajemy mu owalny kształt i faszerujemy pasmami wędzonego boczku. Całość owijamy boczkiem i spinamy. Smażymy według życzenia klienta: 3 minuty- krwisty, 4 minuty- półkrwisty a 5 minut - wysmażony. Podajemy z kasza gryczaną, ćwikłą z chrzanem i krążkami panierowanej cebulki, którą okraszamy danie główne.

Kto nie ma pozwolenia na broń myśliwską, a lubi dania z lasu rodem niech pędzi do DAgny!

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska