Nie wiesz, co przyrządzić na Boże Narodzenie? Może przysmak z dawnej kuchni kociewskiej? Inspiracją może być wystawa w Świeciu

Agnieszka Romanowicz ([email protected])
Anna Kaczmarz / Polska Press
Udostępnij:
W Izbie Regionalnej Ziemi Świeckiej można zobaczyć, co przyrządzano w ramach projektu "Kuchnia kociewska dla każdego"

W piątek 10 grudnia o godz. 17 w Izbie Regionalnej Ziemi Świeckiej rozpocznie się wernisaż wystawy fotograficznej podsumowującej projekt „Kuchnia kociewska dla każdego”.

Obejmował on warsztaty kulinarne dla kobiet mieszkających na wsiach w powiecie świeckim, konferencję popularno-naukową na temat dziedzictwa kulinarnego Kociewia, filmową relację z przygotowywania dań kuchni kociewskiej, wystawę zdjęć i wydanie książki pt. „Kuchnia kociewska dla każdego”.
W projekt zaangażowały się: Gminne Koło Gospodyń Jeżewo, KGW Belno i KGW Laskowice, a także prof. Maria Pająkowska-Kensik i powiat świecki.
Na tapecie były m.in. kociewskie fefernuski, fałszywy zając, makowiec i ryba w occie.
Wszyscy uczestnicy projektu starają się, żeby kulinarne dziedzictwo Kociewia znały też przyszłe pokolenia, dlatego zachęcamy Państwa do odwiedzenia Izby Regionalnej Ziemi Świeckiej. Wystawa będzie otwarta do 23 grudnia.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie