XVII edycja Festiwalu Smaku Gruczno zaplanowana jest na 24 i 25 sierpnia 2024 roku. W sobotę w godz. 10-23, a w niedzielę od godz. 10 do 16.
Bartnictwo, flisactwo, żywicowanie
W tym roku Festiwal Smaku w Grucznie odbędzie się z udziałem UNESCO, które angażuje się w promocję dawnych profesji, stanowiących niematerialne dziedzictwo kulturowe. UNESCO umieszcza na Liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego wykaz praktyk z całego świata, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie i stale odtwarzane. Z Polski są to: flisactwo, szopkarstwo krakowskie, kultura bartnicza, sokolnictwo oraz dywany kwiatowe przygotowywane na procesje Bożego Ciała.
Do Gruczna UNESCO trafiło za sprawą dr hab. Agnieszki Pawłowskiej-Mainville, kierownik UNESCO ds. żywego dziedzictwa i zrównoważonych źródeł utrzymania oraz profesor na uniwersytecie w Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie, która realizuje w Polsce projekt pt. „Wymiana wiedzy na temat dobrych praktyk w zakresie folkloru i ochrony dóbr niematerialnego dziedzictwa”.
I tak podczas Festiwalu Smaku w Grucznie planowane są pokazy bartnictwa, tradycyjnego wędzenia ryb przez rybaków z Kolumbii Brytyjskiej, nauka żywicowania, haftu pomorskiego i wyplatania koszy z korzeni sosny.
Międzynarodowy turniej nalewek
Atrakcją będzie też Międzynarodowy Turniej Nalewek, adresowany do wszystkich osób zajmujących się wytwarzaniem nalewek domowych. Jurorzy ocenią wygląd (kolor, klarowność), aromat (zapach i bukiet i finisz, czyli rozwój nalewki po przełknięciu).
Wybiorą laureatów w siedmiu kategoriach:
- czarna porzeczka
- mirabelka
- orzechówka
- pigwówka
- wiśniowa;
- ziołowa
- inne
Jurorzy przyznają Grand Prix i wybiorą Twórcę Najlepszej Kolekcji Nalewek, a także Najlepszą Nalewkę znad Dolnej Wisły.
- Na potrzeby Turnieju chodzi o obszar powiatów: toruńskiego i miasta Toruń, bydgoskiego i miasta Bydgoszcz, chełmińskiego, świeckiego, grudziądzkiego i miasta Grudziądz, kwidzyńskiego, tczewskiego oraz sztumskiego – wyjaśniają organizatorzy.
A poza tym będzie, jak zawsze: mnóstwo straganów z tradycyjnym jedzeniem (nie tylko z Polski), sztuką ludową, miodami i rozmaitymi napitkami.
