
Tak rozpoznasz nieświeże jajko. Oto skuteczne triki
W opakowaniu zawierającym 12 czy 24 jajka zdarzają się aż 3-4 jajka nieświeże. Jak rozpoznać nieświeże jajko bez konieczności rozbijania skorupki? Są na to proste i sprawdzone sposoby. Poznaj je teraz na kolejnych slajdach galerii >>>>>

Świeże jajko ma mocną skorupkę bez plam i odbarwień. Kolor skorupki pod względem świeżości jajka nie ma żadnego znaczenia - to cecha genetyczna i zależy od gatunku i rasy kury.

Jeśli zauważysz pęknięcie lub wgniecenie w skorupce jajka, lepiej go nie kupuj ani nie jedz.

Świeżość jajka można sprawdzić, potrząsając nim i przysłuchując się, czy nie pojawia się dźwięk chlupania. Jeśli nie - jajko można jeść. Gdy jednak słychać chlupanie wewnątrz jajka, w środku musiało znaleźć się powietrze. Lepiej być ostrożnym i dobrze przyjrzeć się terminowi przydatności do spożycia.