
Aby sprawdzić świeżość jajka, wystarczy włożyć je do szklanki z wodą. Jeśli zatonie - jest świeże. Nieświeże jajko będzie się unosiło na wodzie.
- Jeżeli jajko leży płasko na dnie, komora powietrzna jest mała, co znaczy, że jest świeże. Jeżeli podnosi się do góry – lepiej je ugotować na twardo lub użyć do wypieków. Jeśli zaś wypływa na powierzchnię, niekoniecznie trzeba takie jajko od razu wyrzucać, ale gotować na miękko nie polecam – podpowiada prof. Ewa Łukaszewicz z Instytutu Hodowli Zwierząt na stronie uczelni.

- Gotowane jajo po zakręceniu wiruje, a surowe nie – to wiedzą wszyscy. Ale nie każdy się domyśli, że im starsze jajko, tym po ugotowaniu wiruje mniej intensywnie, bo "zbełtana" treść jaja inaczej się przesuwa - podpowiada prof. Ewa Łukaszewicz z Instytutu Hodowli Zwierząt na stronie uczelni.

Niektórzy sprawdzają świeżość jajka, oglądając je pod światło. W świeżych jajkach jest niewielka ilość powietrza, żółtko zatem będzie słabo widoczne pod światło. W starszych, ale nadal dobrych jajkach, gdzie jest większa przestrzeń powietrzna, można dostrzec nieco ciemniejsze żółtko. Zepsute jajka mają żółtko ciemne i niejednolite, może być ono nawet wymieszane z białkiem. Ponadto nieświeże jajko nie ma już swojego okrągłego kształtu.

Niezawodnym sposobem na sprawdzenie świeżości jajka jest jego zapach. Jeśli po rozbiciu skorupki czujesz wyraźny zapach zepsucia i zgnilizny - natychmiast wyrzuć jajko. Zapach siarkowodoru to już niezwykle wyraźny sygnał, że jajko jest zepsute i absolutnie nie powinniśmy go jeść.