
Owsianka na ciepło lub na zimno
Tak przygotowaną owsiankę możesz zjeść od razu na zimno, możesz odczekać aż się ociepli, a możesz też podgrzać ją w mikrofalówce (zwróć wówczas uwagę na odpowiedni pojemnik - taki, którego można używać w mikrofali!).
Czytaj dalej ►

Zdrowe dodatki do owsianki
Do tak przygotowanej owsianki możesz też dodać swoje ulubione składniki, by poprawić jej smak i wartości odżywcze.
Idealne dodatki do owsianki to:
► świeże owoce, np. truskawki, gruszki, borówki, maliny, banan, jabłka,
► suszone owoce, rodzynki,
► sosy owocowe,
► czekolada,
► orzechy.
Czytaj dalej ►

Kiedy najlepiej jeść płatki owsiane?
Dla osób, które są na diecie, najlepszą porą na zjedzenie owsianki będzie kolacja. Owsianka daje uczucie sytości na długo, dlatego nie będziemy sięgać po przekąski późno w nocy.
Warto wiedzieć, że regularne spożywanie owsianki zmniejsza ryzyko otyłości.

Rodzaje płatków owsianych
Wyróżnia się trzy klasy (rodzaje) płatków owsianych:
► płatki owsiane zwykłe – poddane najmniejszej obróbce, są wytwarzane z całego ziarna (także z łuski), przed spożyciem trzeba je zagotować,
► płatki owsiane górskie – o większym stopniu przetworzenia, z krojonego lub łamanego ziarna, nie trzeba ich gotować przed spożyciem,
► płatki owsiane błyskawiczne – najmniej wartościowe, gdyż są dodatkowo rozdrobnione i poddane obróbce hydrometrycznej, przez co tracą część swoich wartości odżywczych, można je jeść na zimno.