Płatki owsiane - właściwości
Płatki owsiane są produkowane z owsa zwyczajnego. Owies jest bardzo zdrowym i wartościowym zbożem. Zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu do innych zbóż. Tłuszcz owsiany jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas oleinowy, linolowy , linolenowy. Ziarno owsa pozbawione łuski zawiera dużą ilość białka (około 15%) i włókna surowego (2%). Oprócz tego owies zawiera także lipoproteiny, aminokwasy, peptydy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), kwas pantotenowy, witaminę E, kwas fitonowy, sole mineralne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, wapń, magnez, sód, miedź, lecytynę. Ziarno owsa jest również bardzo bogatym źródłem błonnika.
Ziarno owsa nie zawiera glutenu. To idealne zboże dla osób z celiakią, nietolerujących glutenu.
Wyróżnia się trzy klasy (rodzaje) płatków owsianych:
- płatki owsiane zwykłe – poddane najmniejszej obróbce, są wytwarzane z całego ziarna (także z łuski), przed spożyciem trzeba je zagotować,
- płatki owsiane górskie – o większym stopniu przetworzenia, z krojonego lub łamanego ziarna, nie trzeba ich gotować przed spożyciem,
- płatki owsiane błyskawiczne – najmniej wartościowe, gdyż są dodatkowo rozdrobnione i poddane obróbce hydrometrycznej, przez co tracą część swoich wartości odżywczych, można je jeść na zimno.
Które płatki owsiane są najzdrowsze?
Najlepsze pod względem wartości odżywczych są płatki owsiane zwykłe oraz górskie, gdyż są najmniej przetworzone.
Co można przyrządzić z płatków owsianych?
Płatki owsiane wykorzystuje się do przyrządzania posiłków na każdą porę dnia, np. owsianka czy kisiel owsiany na śniadanie, muesli na drugie śniadanie, batoniki czy ciasteczka owsiane na podwieczorek, jako panierkę do mięs na obiad, placuszki owsiane czy racuchy na kolację. Owies jest często składnikiem dodawanym do pieczywa.
Czy można codziennie jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane są bardzo zdrowe i można jeść je codziennie bez obaw o zdrowie.
Na co są dobre płatki owsiane?
Spożywanie płatków owsianych pomaga kontrolować masę ciała, a także zapobiega otyłości, m.in. ze względu na dużą zawartość błonnika. Ze względu na dużą zawartość magnezu, płatki owsiane wzmacniają pamięć i koncentrację, a dzięki zawartości witamin z grupy B wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Płatki owsiane opóźnią efekty starzenia i wspierają regenerację skóry i poprawiają jej kondycję. Wspomagają pracę jelit, obniżą poziom cholesterolu i poprawią glikemię u osób, które mają zaburzenia tolerancji glukozy. Spożywanie płatków owsianych działa mocno stymulująco na układ odpornościowy.
Nocna owsianka - co to takiego?
Nocna owsianka to prawdziwy hit na śniadanie. Wieczorem przygotujesz ją w kilka minut, a rano możesz się cieszyć pysznym, pożywnym śniadaniem. Możesz też zabrać taką owsiankę ze sobą do pracy czy do szkoły na drugie śniadanie. Nocna owsianka sama w sobie jest zdrowa, a dodatkowo można zwiększyć jej walory smakowe i zdrowotne dodając odpowiednie składniki.
Jak zrobić nocną owsiankę?
Zobacz teraz w galerii, jak łatwo i szybko przygotować pożywne śniadanie. Tak w kilka minut zrobisz nocną owsiankę.
Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
► KOBIETY O TYCH IMIONACH SĄ WREDNE One są mściwe i potrafią dopiec do żywego
► NAJMĄDRZEJSZE RASY PSÓW - TOP 8 ras - te psy są najinteligentniejsze na świecie
► KWIATY NA WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH - zdjęcia, inspiracje. Chryzantemy są już niemodne