https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co oznaczają te numery na jajkach? Które są najlepsze i jak hoduje się kury, które je znoszą?

Strefa Agro
Zastanawiasz się, co oznacza numer na jajkach? Odpowiadamy
Zastanawiasz się, co oznacza numer na jajkach? Odpowiadamy pixabay.com
Jajka przeżywają szczyt zainteresowania w okresie świąt wielkanocnych, ale sięgamy po nie przez cały rok. Jak wybrać najlepsze i jak rozszyfrować kody na skorupkach? Wyjaśniamy, co znaczą numery na jajach.

- Słyszałam, że "trójki" są gorsze od tych z niższymi numerami, ale tak to końca nie wiem, o co z tym chodzi. Jedne są hodowane w klatkach, a inne nie. Czy to znaczy, że jak kura nie żyje w klatce, to jajka od niej są ekologiczne? Mój mąż mówi, że dla niego to nie ma znaczenia, bo jajko to jajko i zje każde. Ba! On nawet twierdzi, że to tylko chwyt marketingowy, żeby dać wyższe ceny - mówi Malwina, mieszkanka Bydgoszczy.

Co oznaczają numery na jajkach?

Jak to jest z tymi jajkami? Czy rzeczywiście numery nie mają znaczenia? Z pomocą przychodzi Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, która już kilka lat temu przygotowała przewodnik po numeracji jaj.

W Polsce w ciągu roku produkuje się ok. 10 mld jaj, w tym 1,6 mld to jaja z chowu przydomowego.

"W naszym kraju zapanowała moda na jaja ekologiczne, które jeśli pochodzą z pewnego źródła, na pewno są produktem wysokiej jakości. Warto jednak wiedzieć, że produkty bez certyfikatu mogą być równie wartościowe, a pod pewnymi względami nawet lepsze. Zarówno jaja z chowu konwencjonalnego, jak i ekologicznego oraz wszystkich typów pośrednich, mają swoje wady i zalety", przekonuje SGGW.

Sposób znakowania jaj wyprodukowanych w naszym kraju określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (10 lipca 2007 r.).

Na skorupach jajek znajdują się numery, które oznaczają:

  • sposób chowu,
  • kraj pochodzenia,
  • kod województwa,
  • kod powiatu,
  • kod zakresu działalności
  • numer konkretnej fermy.

Czemu to służy? "Dzięki temu w przypadku jakichkolwiek problemów (np. zakażenia jaj „Salmonellą”) odpowiednie służby są w stanie bez trudu dotrzeć do producenta i usunąć ze sklepów całą zainfekowaną partię. Na opakowaniu jaj powinna także znaleźć się ich data przydatności do spożycia. Z obowiązku znakowania zwolnieni są tylko niektórzy mali producenci", podaje SGGW.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Dla konsumenta powiat czy numer fermy ma drugorzędne znaczenie. Kluczowa poza datą ważności jest liczba znajdująca się na początku kodu naniesionego na skorupce - oznacza system chowu kur.

Co oznacza pierwsza liczba numeru na jajkach?

  • „0” - jaja z chowu ekologicznego
  • „1” – z chowu na wolnym wybiegu
  • „2” – z chowu ściółkowego
  • „3” – z chowu klatkowego

W każdym przypadku jest to chów kontrolowany, objęty nadzorem weterynaryjnym. Termin przydatności do spożycia wynosi 28 dni od zapakowania, a czas transportu z kurnika i pakowania nie może być dłuższy niż 3 dni.

Rozszerzmy powyższe informacje o numeracji jaj. Trójki zgodnie z prawem obowiązującym w UE kury nieśne utrzymywane są w klatkach wzbogaconych, w których mogą wykazywać charakterystyczne dla gatunku zachowania takie jak: grzebanie, siedzenie w gnieździe lub na grzędzie, ścieranie pazurów czy kapanie się w piasku. Stosowanie urządzeń starego typu, niespełniających tych wymagań jest w Polsce prawnie zabronione od stycznia 2012 r. W przypadku chowu klatkowego dopuszczalne jest stosowanie pasz zawierających surowce paszowe GMO.

Jajka trójki. Co oznacza numer 3 na skorupce?

Plus "trójek" to wysoka jakość pod względem sanitarnym. Znacznie rzadziej w porównaniu z innymi typami chowu ma tu miejsce zakażenie „Salmonellą”. Zniesione przez kurę jajo od razu trafia na taśmę, którą jest transportowane do pomieszczeń chłodniczych o odpowiednim standardzie sanitarnym. Jaja z nr 3 są zazwyczaj tańsze od pozostałych, chów klatkowy jest najbardziej ekonomiczny.

Jajka z numerem 2

Przechodzimy do "dwójek, czyli jaj od kur z chowu ściółkowego. W tym systemie ptaki mogą się swobodnie poruszać w zamkniętych, pokrytych ściółką pomieszczeniach. W żywieniu dopuszczalne jest stosowanie pasz zawierających GMO, ale podobnie jak w wypadku „trójek”, kury mogą być karmione według systemu wybranego przez producenta.

W chowie ściółkowym więcej czasu upływa od zniesienia jaja do przetransportowania go do chłodni. Większy nakład pracy ludzkiej sprawia, że ich cena jest nieco wyższa.

Jajka jedynki, czyli numer 1 na skorupce

Jajka oznakowane numerem „1” znoszą kury nioski mające dostęp do wyścielonego ściółką pomieszczenia oraz do wybiegu na świeżym powietrzu. To oznacza nieco gorsze warunki sanitarne niż w systemach zamkniętych.

Pełnoporcjowe mieszanki stosowane są w żywieniu kur niosek podobnie jak w systemie chowu klatkowego i ściółkowego. Taki chów wymaga utrzymania odpowiedniej jakości wybiegów, a warunki pogodowe są różne. Przekłada się to na wyższą cenę jaj.

Jajka ekologiczne, czyli numer zero

Przed nami ostatni typ „0” - jaja pochodzące z chowu ekologicznego. Ptaki mają zapewnione takie same warunki jak w wypadku chowu wolnowybiegowego. Zasadnicza różnica tkwi w rodzaju stosowanych pasz – w tym systemie pasze muszą być ekologiczne. Jeśli stado zachoruje i zastosowany zostanie antybiotyk, Wówczas wydłuża się okres karencji i takie jaja nie mogą być sprzedawane z oznakowaniem zawierającym „0”.

Poza wymogami żywieniowymi, sanitarnymi i weterynaryjnymi na cenę wpływa także sezonowość produkcji w tym systemie oraz niewielka liczba gospodarstw ekologicznych utrzymujących kury nioski w stosunku do wciąż rosnącego popytu.

Źródło: SGGW

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska